Frihet



Världens bästa bagare fick en dag besök av en fågel. Fågelns sång var det vackraste bagaren någonsin hört så han gav fågeln en handfull brödbitar som tack. Fågeln älskade givetvis brödet eftersom det var bakat av världens bästa bagare, så fågeln kom tillbaka dagen efter och sjöng igen. Även den andra dagen fick fågeln bröd och så höll det på ett par veckor tills fågeln en dag inte dök upp. Det gick ett par dagar till och bagaren som hade vant sig vid fågelns sång blev förtvivlad.

En vacker dag dök fågeln upp igen och bagaren blev överlycklig. Men eftersom han nu var rädd att fågeln inte skulle komma tillbaka igen stoppade han in den i en bur. Fågeln sjöng även i buren men aldrig lika vackert som den gjorde när den var fri. Ju längre tid som gick desto sämre lät fågelns sång och tillslut kom den dag då fågeln helt slutade sjunga. Bagaren blev än en gång helt förtvivlad. Efter några dagar kom han till insikt och insåg att fågeln saknade sin frihet och därför inte ville sjunga för honom något mer. Med sin nyvunna förståelse släppte bagaren ut fågeln som flög sin väg och sjöng som aldrig förr när den försvann ur bagarens liv, överlycklig över att den fått tillbaka sin frihet.

Fågeln kom aldrig tillbaka till bagaren men han vet än idag att någonstans sjunger fågeln av glädje över sin frihet och det räcker gott och väl för att bagaren ska dö med ett leende på läpparna när hans tid är kommen. Ibland kan han dock klandra sig själv för att han var dumdristig nog att stoppa in fågeln i buren överhuvudtaget, men han vet till nästa gång att han ska lita på sitt bröd. Fågeln kom trots allt tillbaka efter den varit borta ett par dagar. Han inser idag att det inte var hans bröd det var fel på utan att även det bästa brödet i världen blir tråkigt i längden om man äter det varje dag.

Kommentarer
Postat av: D

Ja, vem vill sitta i en bur och mögla?

2009-05-07 @ 15:11:21
Postat av: Anonym

Inte många men de flesta verkar göra det ändå.

2009-05-07 @ 19:18:43
Postat av: T

Jag skrev det förra inlägget...av någon anledning försvann mitt namn.

2009-05-07 @ 19:19:15
Postat av: T+

Väldigt söt allegori, men det är jävligt godtyckligt hur man nu väljer att tolka den.



En fågel kan inte sakna 'frihet' eller vara 'överlycklig'. Begrepp som lycka och frihet är bortom de flesta djurs förståelseförmåga. Möjligtvis kan ett fåtal havslevande däggdjursarter och elefanter komma nära..

2009-05-08 @ 11:45:45
Postat av: T

Jag orkar inte ens svara på det där.

2009-05-10 @ 00:27:22
Postat av: T+

Vem bad dig svara på det? Relax guy :)

2009-05-11 @ 08:36:11
Postat av: T+

Du kan ju skriva något annat dock..

2009-05-13 @ 21:43:10
Postat av: Anonym

Jag skriver när jag känner för det nuförtiden. Har inte känt för det på ett tag. Men jag har några ämnen på lut så det dyker upp när det dyker upp.

2009-05-17 @ 22:24:07
Postat av: T+

Bravo! This is what I'm saying.

2009-05-18 @ 08:54:10
Postat av: lägger de... tööng!

@T+



Kristendomens starka ställning i västvärlden har haft en sådan stor inverkan på forskning och vetenskap, vilket i stort sett alltid varit världsledande. Pga av det så anses det vedertaget att djur endast agerar utifrån reflexer och instinkter.



Det finns många bevis och antydningar att djur behärskar känslor, kommunikation inom egna arten samt mellan arter, resonerande, medvetande samt förmågan att räkna ut utfallet av en handling.

2009-06-23 @ 18:46:35
Postat av: Anonym

@lägger de... tööng!



I det stora hela så har kristendomen påverkat västerlandet, ja. Jag instämmer i princip.



Kristendomen har dock ej i min mening påverkat modern vetenskap (relevanta discipliner torde vara biologi, ekologi, medicin) nämnvärt. Särskilt inte med tanke på den stora schism som uppstod då det framkom att människor ej härstammar från lerklumpar och kosmisk materia - utan från smutsiga apdjur. Alltsedan Darwin har kristendomen egentligen förkastat och försvårat den biologiska vetenskapen (intelligent design någon?), även om enskilda framstående vetenskapsmän naturligtvis varit präglade av kristna värderingar. Hur dessa värderingar präglat deras forskning är svårt att avgöra, men alla tecken på religiösa fånerier brukar snabbt bli förkastad av den vetenskapliga världen.



Fram till 1960 talet trodde man t ex inte att barn upplevde smärta på samma sätt som vuxna p g a ett underutvecklat nervsystem. Forskningen går exponentiellt och hejdlöst framåt!



I min mening kan en hel del djur likställas med robotar med avseende input-output eller reflexer eller instinkter eller vad man nu väljer att kalla det.



Insekter (som de facto är den största djurgruppen på jorden) är egentligen bara en slags biologiska robotar som reagerar på givna situationer på givna sätt imho.



Känslor i mänsklig bemärkelse (kärlek, hämnd, you name it) upplever inte de flesta djur. Det finns undantag, men samtidigt så finns det ju även s k människor som inte heller behärskar känslor fullt ut.



Människor är unika och kommer förbli det. Att försöka resonera kring djur och deras känslor är som att likställa oss med djuren, och det är helt befängt. Inte tycker du att man kan likställa Globen eller Eiffeltornet med en myrstack direkt? Din kurd.

2009-06-30 @ 14:37:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0