Fan..

Jag hade värsta planerna på inlägg idag (har flera feta inlägg planerade faktiskt) men eftersom dagens omständigheter har påverkat mig rätt hårt pallar jag verkligen inte skriva något vettigt. Förlåt.

Jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb..Har inte haft tid att uppdatera på ett par dagar nu. Det har varit en hel del jobb vilket har lett till att jag har helt enkelt inte kunnat sätta mig ner och skriva ett vettigt inlägg. Det gäller även idag. Dessutom har jag tyvärr ingen rolig länk att bjuda på heller. Vi ses på måndag antar jag.

Diskutera meraNär jag tittat på de gamla inläggen i den här bloggen tycker jag att de flesta är halvfärdiga och ofta ensidiga. Jag tänker alltid ut vad jag ska skriva ett bra tag innan men när jag väl sitter och skriver kommer inte allt med av olika anledningar. Den bästa förklaringen jag har på det är att jag inte får något motstånd eller medhåll utan har bara mig själv att bolla med vilket gör att jag såklart missar en del av det jag tidigare tänkt ut. Jag är rätt bra på att glömma saker också :)

Det jag försöker säga är att jag vill ha fler kommentarer för jag vet att det är en handfull som dagligen läser det jag skriver. Och som vi alla vet så är silence acceptance men jag vägrar tro att ni som läser håller med om allt. Sluta skämmas och skriv vad ni tycker. Även om ni håller med så måste det finnas andra infallsvinklar hos er läsare som jag glömt ta med eller missat helt när jag funderat över saker.

Humor :)Har dåligt med tid idag och hinner inte skriva ett ordentligt inlägg (även igår blev jag störd och fick inte alls till det som jag ville men men) så jag bjuder på lite humor. Det handlar om bilder som skapats av USA för att lära sig hantera terrorism men förklaringstexterna är utbytta till lite lättsammare läsning.

Sidan finns här: http://www.safenow.org/

Det finns dessutom en väldigt gammal sida som gjort samma sak fast med flygplansbilder, alltså såna som finns i de där broschyrerna i sätet framför som förklarar vad man ska göra om något skiter sig. Tydligen har de plockat en del av terrorism-bilderna också och gjort egna varianter.

Sidan finns här: http://www.airtoons.com/

Polisstat?Jag har tidigare skrivit om polisen och deras metoder men det här inlägget handlar egentligen inte så mycket om poliserna i sig även om de kommer att nämnas. Det jag försöker lyfta fram idag är att vi just nu lever i en polisstat-light och att det kan mycket väl bli värre framöver.

Enligt wiki finns det en del kriterier för en polisstat:

Polisstat är en stat där en maktfullkomlig poliskår, ofta en hemlig polis, upprätthåller ordningen med hjälp av godtyckligt övervakande, censur, frihetsberövande, angiveri och ibland tortyr och avrättningar, utan att medborgarna har tillbörligt skydd från domstol eller någon annan rättsinstans. En polisstat skiljer sig därför från en rättsstat. En polisstat är ofta, men behöver inte vara, en diktatur. Däremot skulle en polisstat inte anses vara en fungerande demokrati.

Ok, vi kan lätt fort konstatera att det inte är så illa i Sverige eller någon annanstans i västvärlden för tillfället. Dock hävdar jag att vi passar in i några av påståendena som t.ex. övervakning, frihetsberövande och till viss del censur.

Övervakningen behöver jag knappast fördjupa mig i utan det räcker väl att jag skriver FRA och IPRED (även Acta) för att fastställa den punkten.

Det jag stör mig mest på är såklart frihetsberövandet och för att illustrera kan jag ta några exempel ur mitt eget liv. De två senaste åren har jag blivit stoppad av polisen fyra gånger och jag tycker att de fungerar som ett bra exempel på att något är lite skevt.

1. Jag har åkt från mitt jobb till Gullmarsplan för att möta en snubbe jag pratat med på nätet som ska sälja två böcker till mig. Väl framme går jag till bankomaten för att ta ut 200:- som böckerna kostar. Jag märker ganska direkt att två typer som ser ut som tjackisar spanar in mig från kanske 100-200 meters avstånd när jag är på väg till bankomaten. Jag tänker såklart att det är två tjackisar som är ute efter att dryga ut sin kassa genom att spana in vilka som plockar ut större summor vid bankomaten. Hursomhaver, bankomaten har bara femhundringar så jag plockar ut en sådan och går till Pressbyrån för att växla. Då ser jag att de två typerna som spanat in mig följer efter mig men håller sitt avstånd för att inte jag ska märka. Väl inne på Pressbyrån år jag runt för att hålla mig bland folk tills killen med böckerna kommer så vi ialla fall är två mot två om "tjackisarna" får för sig något. Jag ser att de står utanför butiken och väntar. Snubben med böckerna dyker till slut upp och jag går ut, vi utför vår affär och "tjackisarna" springer fram med brickor i handen och identifierar sig som poliser. Jag pustar ut i två sekunder tills de börjar anklaga mig för att ha röda ögon och vara torr i munnen medan killen jag köpt böckerna av avlägsnar sig. Jag vet inte hur de fantiserat ihop att de kan se att jag är torr i munnen eller har röda ögon från 100 meters håll men jag svarar snällt på utfrågningen som varar i ca 10 minuter. Tillslut får jag nog och undrar om det här kommer leda någonvart eller om jag får gå för att jag har bråttom till träningen. De undrar vad och vart jag tränar och när det kommer fram att jag kör MMA i Slussen (där p oliser får 10% rabatt och det kryllar av de jävlarna där) så blir de genast helt ombytta och behandlar mig nästan som en polare. Jag får gå och de önskar mig lycka till på träningen.

2. Jag och P åker till Hallunda och blir stoppade av två uniformerade konstaplar vid utgången till tunnelbanan. De undrar vad vi gör där och vad vi jobbar med och inser rätt fort att vi är laglydiga medborgare och låter oss fortsätta.

3. Jag väntar på A utanför biografen i Hötorget. Två civilpoliser (de brukar inte vara så bra på att klä ut sig. Tjackisarna är de första som faktiskt lurat mig) snurrar runt på torget så jag ställer mig avsiktligt nära de så de inte kan missa mig. Givetvis kommer de fram och undrar vem jag är, om jag haft med polisen att göra förr, om jag är narkoman, vad jag gör där, hur gammal jag är och hur jag försörjer mig. Efter att de förstått att jag driver tre företag och har helt legitima anledningar till att stå där jag står går de vidare.

4. Jag och J åker till Hallunda mitt på dagen. I Fittja kliver det på två poliser i uniform som åker till Hallunda i samma vagn som oss. De kliver av först och ställer sig vid varsin dörr till rulltrappan och håller upp dörren samtidigt som de kollar in alla som går igenom. Vi går förbi och antagligen såg vi mest ut som skurkar eftersom de börjar följa efter oss och stoppar oss innan vi når rulltrappan. De splittrar oss och varsin konstapel utför en intervju på plats. Det första polisen säger till mig är att de enbart jobbar med drogrelaterade brott och att vi inte ska tro något annat. Han frågar väldigt mycket om droger varpå jag svarar att jag inte rört sådant sedan jag var 16 och att han mer än gärna får genomsöka mina fickor om han inte tror på mig. Han börjar inse att de kanske gjort ett misstag och menar på att jag blev stoppad för att jag "ser ut som en sån där". Vi pratar ett par minuter till tills hans kollega som rätt fort strundade i J (han hade åkt fast två veckor tidigare för narkotikabrott och kan därför inte straffas igen eftersom det gått så kort tid och det kan handla om samma orsak) dundrar fram och basunerar ut att han inte alls tror på att jag var 16 när jag provade knark. Jag svarar med att han mer än gärna får slösa både hans och min tid med att ta reda på det varpå de menar på att en tant i centrum behöver deras hjälp och att de måste gå. Innan de går säger såklart den andra polisen att han vet att jag knarkat efter att jag var 16 och att jag ska tänka på vad jag håller på med.

Ett annat exemple jag kan dra upp är kompisens polisrapport där det står att anledningen till att han blev stoppad var pga hans släpiga gångstil. Han är tjock och går lite släpigt helt enkelt.

Jag vet inte vad andra tycker men jag tycker inte att det är ett fritt land där man kan bli stoppad av polisen i tid och otid för att man ser ut på ett visst sätt eller har en släpig gångstil. Om jag uppenbarligen inte gjort någonting fel ska jag inte behöva slösa min tid på kling och klangs utfrågningar. Varför ska det vara så svårt att få ihop en poliskår som inte missbrukar sina befogenheter? Well, man kanske bör se över vissa lagar som t.ex. den lagen som gör det förbjudet att ha THC i kroppen. Jag vet att det används som en ursäkt för att granska folk lite extra mycket i sömmarna eftersom då kan man legitimera en visitation om personen i fråga hade släpig gångstil eller ansågs vara torr i munnen. Hur fan försvarar man sig mot en lag som i princip säger att polisen har rätt att stoppa dig, visitera dig, strippa dig, ta ditt urin och ditt blod för att du är torr i munnen?

Dessutom har det eskalderat på senaste nu när Moderaternas finfina strategi är att fylla gatorna med poliser. Alla vet att det gör saken värre och att problemen som stävjs av polisen beror på att folket har det dåligt ställt och att förbättring i samhället skulle minska på problemen. Men förbättring är inte något Moderaterna vill för det kostar pengar och höjer standarden hos gemene man. För Moderaterna räcker det med att man håller slöddret borta från sin närhet med hjälp av polisen så kan de fortsätta med sitt utan att behöva bry sig om vad som händer i förorterna och stora delar av stan.

Vikten av presentationIgår fick jag uppleva ett klockrent exempel på varför presentation och marknadsföring är minst lika viktigt som bra varor, bra pris och bra service inom affärsvärlden. Jag, S och P skulle ut och dricka ett par öl och bestämde oss för att gå till en pub i Midsommarkransen vid namn Tre vänner (ironiskt?). Eftersom det drog ut lite på tiden (någon fick för sig att bygga möbler tiden vi egentligen skulle träffas) var vi vid Midsommarkransen vid 22:30 och dessutom vrålhungriga. P visste att haket bredvid tunnelbanan har pizza så vi tänkte äta där först för att sedan gå över gatan till Tre vänner. Stället med pizza heter Stabil och utifrån ser det ut som vilken förortspub som helst. Inredningen består av diverse roliga skyltar, fotbollströjor, mörkt trä och det är allmänt murrigt. Klientelet, fyra-fem stammisar vid baren, var stereotyper av stammisar på förortshak. I hörnet stod dessutom en klase spelmaskiner.

Vi beställer pizza, får sallad serverat vid bordet och hela vibben känns mer som en restaurang än en vanlig pub. Efter att ha ögnat ölsortimentet i menyn inser vi att det är standardutbud men när vi försöker beställa från listan får vi veta att menyn inte stämmer och att vi ska gå fram till baren för att få höra det nya utbudet. Det är då chocken kommer.
Istället för det sedvanliga diskvattnet (läs: Pripps blå) som brukar finnas på kran hade de Staropramen och Hobgobblin. På flaska fanns ca 15 olika sorter varav en handfull belgiska. Och pricken över i var att de hade Kwak med glas, hållare och hela paketet (se bilden). För det lägsta pris vi varit med om.

Jag förstår inte riktigt hur de som äger stället har tänkt. Deras utbud av öl visar på att deras ambitioner sträcker sig långt över det vanliga alkishaket i förorten men utseendet på stället gör att ingen vet om det. Vi gick in enbart för att äta pizza men stannade kvar på grund av ölen, så det var ren tur att vi ens gick in. De andra som var där drack någon vanlig stor stark (fanns väl en kran diskvatten också någonstans) så även de tyckte att Stabil var en förortskrog. Jag tror inte ens att de flesta reflekterade över att det fanns andra ölsorter att prova.

Jag hoppas att de håller på sitt sortiment men om det bara är hungriga besökare som råkar få se utbudet av öl som faktiskt beställer de lite mer udda dryckerna så lär det inte hålla så länge tyvärr. Men det var väldigt intressant att se en sån grov miss i verkligheten och dessutom få bevittna konsekvenserna. Man lär sig

Finanskrisen?


Som vi alla vet råder det finanskris i världen. Det är säkert många som inte har koll på varför systemet har kollapsat men lik förbannat drabbar det oss alla på olika sätt. Vissa får sparken, maten blir dyrare, det pratas om säkta löner och jag vet inte vad. Det ser helt enkelt rätt dystert ut.

Jag har hittat en kort animerad film som förklarar varför den första dominobrickan föll och varför det har blivit såhär. Den är inte så djupgående men man förstår ganska exakt vart det gick fel. Såklart handlar det om människans girighet, man slutar förvånas. Vi får väl hoppas att folk har lärt sig men med facit i hand har jag svårt att tro det.

Hursomhaver, filmen är ca 10 minuter lång och finns här: http://www.vimeo.com/3261363

Den stora klimatbluffenGlobal warming lär bli ett ord i SAOL snart så ofta som jag hör det. Nästan alla leker klimatsmarta idag och vet med säkerhet att det är den där ondskefulla koldioxiden som orsakar de stigande temperaturerna på vår planet. TV har lärt dem. Tidningarna har lärt dem. Al Gore har lärt dem. Hippiesarna på 60-talet hade rätt, vi förstör vår planet.

Hippiesarna hade delvis rätt men att det skulle vara koldioxiden som värmer upp vår planet tror jag är humbug. Ren och skär lögn helt enkelt. Det är mer en form av miljö-terrorism där vi alla är ansvariga och om vi banne mig inte gör något fort som fan kommer Bin Laden...nej jag menar koldioxiden se till att vi alla dör.

Vi kan kika på lite bevis och indicier som stödjer min teori. Kom ihåg nu att koldioxidgrejen är också en teori och riktig fakta som faktiskt säger att det är koldioxidens fel har aldrig påvisats. Ok, tillbaka till varför det inte är koldioxidens fel:

1. Tittar man tillbaka i historian finner man att ca 300 år sedan hade vi en mini-istid som möjliggjorde för den svenska armén att marschera över till Danmark. För tusen år sedan odlade folk vindruvor här. Klimatet, liksom allt annat i vår värld, är i ständig rörelse och därför ändras det med tiden.

2. Solen är och har alltid varit nummer ett i hur vi på Tellus har det. För det första så förekommer det explosioner och aktivitet på solen hela tiden, ibland mer ibland mindre vilket påverkar värmemängden gasbollen altstrar. För det andra skickar solen ut en massa kosmisk strålning i ett okontrollerat flöde vilket påverkar hur många moln och vilken typ av moln jorden omringas av. Moln har en avkylande effekt samt skickar tillbaka en del solstrålar.

3. Alla planeter i vintergatan har blivit en aning varmare på senare tid. En av jupiters månar som var istäckt har börjat smälta. Jag tror knappast att vår koldioxid har påverkat det.

4. Väldigt många framstående klimatforskare har ställt sig emot den här teorin om att koldioxiden skulle vara boven och de har bekämpats på väldigt märkliga sätt. Istället för att skapa en debatt där man jämför fynd har de forskarna som går emot blivit förlöjligade, misskrediterade och helt enkelt tystats ner. Nu har dock de forskarna insett att man måste nu ut till folket vilket de också gör via olika dokumentärer, internet, tidningar (Illustrerad Vetenskap t.ex.) etc.

5. Al Gore, mannen som slog på stora trumman angående koldioxidens verkan har tjänat miljoner på det här. Inte nog med att DVDn han släppte för ett par år sedan (full med skräckpropagandaeffekter) sålt som smör så äger han andelar i företag som säljer allt från vattensparare till miljövänliga glödlampor som han oblygt gjorde reklam för på bl.a. Oprah.

Det finns såklart väldigt många andra punkter på varför jag tror att den här klimathysterin är ännu en bluff för att lura oss på pengar och ockupera våra tankar på annat håll. Jag kommer inte på alla och jag känner inte till alla, jag är trots allt ingen vetenskapsman utan har bara lätt att pussla ihop saker för att få fram en helhetsbild av vad som faktiskt försegår.

Låt oss säga att det faktiskt är koldioxiden som är den stora boven och att vår uppgift är att förhindra så mycket som möjligt av den otäcka gasens skador genom att bli kvitt den. Vore inte det bästa sättet att faktiskt ge fan i att skövla regnskogen (och andra skogar och naturområden) så träden och växterna som faktiskt lever på koldioxid kan göra sitt jobb? Hur ska individen se till att skövlingen slutar? Sluta äta kött. En stor del av skövlingen pågår för att det behövs plats för att odla t.ex. sojabönor. Sojabönor som i sin tur blir djurfoder. Det går åt tio gånger mer sojabönor till att mata våra boskap än om vi själva skulle äta de. Enkel matematik.
Ledningen å andra sidan tycker att det är mycket bättre att lägga skatter på allting vilket troligtvis resulterar i att någon tjänar lite mer pengar men att folk åker lika mycket bil och flyg trots att det är aningen dyrare. Förutom de fattigaste såklart. I USA pratas det till och med om en koldioxidskatt på utandningsluften. Att inte fler inser att det handlar om att klämma oss på pengar.

Nu säger jag inte att det är bra att åka omkring med bränsleslukande, koldioxidspyende monsteråk och skita i naturen fullständigt men man ska inte ha dåligt samvete över att man andas heller. Så länge det inte görs några konkreta saker för att förhindra koldioxidens spridning vet jag att allt är en bluff. Så länge de spelar på våra känslor (bilder på "ledsna" isbjörnar på isflak trots att isbjörnsstammarna frodas t.ex.) istället för vårt intellekt kommer jag veta att det är en bluff. Så länge de försöker tjäna pengar i miljöns namn vet jag att det är en bluff.

(Källor finns inte med för jag har pusslat ihop infon från alldeles för många källor för att jag ska minnas. Men söker man lite på google eller nåt så kommer man själv upptäcka att det finns vettigare förklaringar på uppvärmningen. Uppvärmningen siom förövrigt har vänt igen pga solens nergång i aktivitet).

Barn är vita, vuxna är svartaJag vet att det är livsfarligt att prata om banruppfostran när man själv inte har en unge men jag skiter i. Jag tror inte det är så många människovalpsägare som läser min blogg ändå och om det gör det kanske de lärsig något.

Vilket fall, barnuppfostran verkar vara en jävligt vansklig uppgift. I början är det rätt basic med mata, natta, byta, rapa, visa upp för polare-vibben där det jobbiga ligger i att ta hand om något annat 24/7 och stå ut med ett oftast gällt skrik så fort det är något av ovanstående som måste göras. Det är när mini-me får några år på nacken som det blir jobbigt verkar det som. Förutom att det helt plötsligt finns en till vilja i hushållet som använder minst sagt barnsliga metoder för att få som h*n vill så måste man inse att den lilla varelsen lär sig saker hela tiden. Och liksom alla andra lär den sig mest av att iakta sina vuxna skötare men plockar också upp mycket från vad de vuxna säger och medvetet lär ut. Och det verkar vara här det oftast brister.

När jag var liten fick jag höra ett citat av min kompis Pigge som gick något i stil med "Man måste ha barnasinnet kvar för att kunna bli vuxen" och av någon anledning kommer jag ihåg det väldigt starkt trots att det var över 15 år sedan jag hörde det. Och det slår huvudet på spiken (jag hoppas inte det är ett Per Gessle citat eller nåt, haha). Ett "fel" jag ofta märkt att föräldrar gör är att de förutsätter att ungen vet en massa saker. Det är ofta jag ser ett barn fråga sin förälder om något och svaret består nästan alltid av minste möjliga mängd ord. Det finns inte en tanke på att man måste förklara de kringläggande omständigheterna så barnet får ett hum av helhetsbilden. Ett påhittat exempel för att förklara det jag försöker säga är att barnet frågar "Vad är det som gör att en bil fungerar" och svaret blir "Bensin" eller  "Motorn". Det förklarar inte så jävla mycket. Och visst, jag kan köpa att föräldern inte vet själv men då kansek man ska kolla upp det med ungen så båda kan lära sig något nytt.

Jag tror det största problemet helt enkelt är att de flesta av oss vuxna har glömt bort hur det är att vara ett barn och kan därför inte relatera. Vi blir frustrerade när barn vill göra saker själv och det går åt helvete utan att tänka på att det kanske är bra för barnet att det faktiskt går åt helvete så h*n kan lära sig av sina misstag. Vi glömmer bort att barn har en miljon frågor för att de inte vet något men vi förutsätter att de har samma kunskapsnivå som oss ibland. Dessutom behandlas de väldigt ofta som mindre värda medlemmar där t.ex. förklaringar på förbud lyder "För att jag bestämmer och därför är det så" istället för att förklara på riktigt varför barnet inte får t.ex. elda upp myror med ett förstoringsglas.

Jag brukar säga att de flesta vuxna är som barn eller att de inte vuxit upp utan bara blivit äldre men det är inte samma sak som att ha barnasinnet kvar. Det jag menar då är att vuxna löser sina konflikter på ett väldigt omoget sätt, de interagerar med andra på ett omoget sätt, de styrs av sina känslor etc etc. Jag förbluffas inte över mycket men när vuxna människor beter sig som barn kan fortfarande få min hacka att störta i backen. Det är säkert 80% av den vuxna befolkningen det handlar om och det är därför majoriteten av de som uppfostrar barn. Vuxna barn som uppfostrar barn. Klart som att ungarna blir som de blir. Som i sin tur får ungar som blir som de blir.

Ger man igen för tjat får man en tjatig unge som vet att den får vad den vill bara den tjatar lite. Lär man inte ungen något ordentligt får man en jävligt förvirrad unge. Bestämmer man över ungen utan att ungen förstår varför kommer man få en unge som ställer sig emot auktoriteter. Behandlar man sitt barn som sin egendom istället för en individ kommer ungen tycka rätt lite om dig.

Det jag försöker komma fram till är att föräldrar måste fan tänka lite på vad de gör framför sina barn, vad de lär barnet om livet och varför de gör som de gör. Men viktigast av allt måste folk växa upp innan de får för sig att skaffa barn.


KontrollVi människor har många behov. Kikar man på Maslows pyramid för behovshierarki märker man att kontrollbehovet dyker upp redan på den andra etappen nereifrån. Alltså, när man väl har mat, vatten, sömn och de andra basbehoven i schack dyker det upp nya behov vilket är helt naturligt. Det som inte finns med i pyramidens andra etapp (eller någon etapp överhuvudtaget) är människans inbyggda kontrollbehov. Och det börjar som sagt kicka in i den andra etappen, där behoven består av kroppslig säkerhet, säkrad inkomst, säkrade tillgångar, säkrad familj m.m. Med andra ord, människan vill ha kontroll över de olika sakerna i sitt liv som en säkerhet.

Kontroll är en sund känsla att sträva efter men det blir väldigt lätt fel, som med det mesta som vi människor ger oss in på. Det verkar som att många människor har ett stort behov av att få allting runt omkring dem själva i den ordning de finner lämpligast. Vi har alla stött på det och vi har alla varit den som försöker kontrollera. Jag ser t.ex. hundägare dagligen som skriker och blir frustrerade för att deras hund inte gör exakt som de vill. Jag ser kärlekspar där ena parten uppenbarligen kontrollerar alla aspekter av förhållandet och till och med sin partners liv. Jag ser bilister som blir helt tokiga när de måste stanna för att någon ska gå över ett övergångsställe. Kontrollbehovet gone bad är en negativ sak för alla inblandade och oftast märker man inte av att det är en negativ sak förrän det är för sent. Det kan handla om att hunden springer iväg en dag när den ser sin chans, att partnern får nog av att inte kunna leva sitt eget liv eller att bilisten utvecklar magsår på grund av all självförvållad irritation.

För mig betyder kontroll att förstå hur saker, djur och människor beter sig. När man väl lär sig olika beteendemönster och får en djupare förståelse i varför människor, djur och saker gör som de gör får man kontroll på riktigt. Då behöver man inte använda sig av våld/kraft/makt för att ändra en situation man känner behöver ändring utan då kan man utforska andra metoder som ger mycket bättre resultat. Dessutom lär man sig att de flesta situationerna inte går att ändra på utan att det får en negativ effekt. Man inser att kontroll egentligen handlar om hur man kontrollerar sig själv i de olika miljöerna man hamnar i för i grund och botten är det egentligen det enda vi kan kontrollera till 100%. Bara vi vill. Bara vi slutar försöka att kontrollera allt annat runt omkring oss.

RutineradRutiner är bra för oss människor, om de inte går till överdrift. Har man ett jobb tycker jag det lätt kan gå till just överdrift för då har man i princip ett schemalagt liv vilket lämnar väldigt lite över för spontanitet, en av livets kryddor. Det var en av de avgörande anledningarna till varför jag valde att lära mig hur man driver ett eget företag och faktiskt ta steget till att starta upp businessen. Det är då man inser hur viktiga rutiner faktiskt är, när man inte har några bestämmelser uppsatta av andra. För att ett företag ska fungera måste man själv sätta upp sina rutiner vilket jag ständigt jobbar på. Det är inte så lätt som man kanske kan tro, speciellt när man arbetar inom musikbranschen där de flesta man har att göra med är musiker. Och vi vet att musiker i regel är de mest rutinlösa (orutinerade hade varit ett roligt ord) individerna man kan hitta så ibland känns det som att man är Sisyfos som försöker rulla upp stenen på plats.

Det jag försöker säga är att den här bloggen kommer tyvärr inte uppdateras samma tid varje morgon (som vissa redan har märkt) som det först var tänkt. Det kommer bli en del dagar med korta inlägg som det här, tips på något sevärt som jag ursprungligen försökt att hålla till helgerna tillsammans med mina längre inlägg. När jag tänker på det känns det vettigare. Jag slipper tömma ut mig på saker att skriva och ni som läser slipper en essä varje morgon. Jag lovar dock att hålla innehållet på samma nivå som innan för det är hela behållningen med bloggen i mitt tycke.

Föresten, jag hade besöksrekord igår. Hela 14 unika IP-adresser loggade in för att läsa om min krigsfunderingar. I snitt är det nog 7-8 per dag vilket kanske låter lite men jag är sjukt imponerad. Just att det uppenbarligen är minst 7-8 pers som har gjort det till rutin att besöka den här bloggen trots att jag enbart marknadsfört den på FB. Ni som svänger förbi dagligen får gärna tipsa om bloggen till andra som kan tänkas vara intresserade så kanske jag en dag kan nå den efterlängtade tresiffriga gränsen, haha... Nä men seriöst, jag vill att folk tar del av det jag skriver för det är alltid bra att utforska andra perspektiv.

WW3?Jag har lovat ett par gånger om att skriva om det troligtvis kommande stora kriget så nu kommer mina teorier blandat med fakta och ja...ni vet.

Vi börjar med det uppenbara, USA är bankrutt. Landet har varit det ganska länge och enligt mig syntes det på riktigt första gången när Katrina hälsade på och demolerade New Orleans m.m. Det hände augusti 2005 och än idag är stan inte fixad. Kan det bero på något annat än brist på finanser? Man kan spekulera varför USA är fattigt och det finns säkert tusen olika anledningar men jag tror knappast Irak-kriget har skapat plus på kontot.

Något vi också vet är att det råder en finanskris i världen och även om vi inte fått smaka på den riktigt än så kommer den komma. Bara i förra veckan fick jag veta att två av mina vänner fått sparken och andra rapporterar om väldigt mycket mindre ordrar på ingång. Det är bara en tidsfråga egentligen tills de verkliga effekterna börjar märkas. Bob Marley sa det rätt bra när han sjöng  "A hungry man is an angry man", för ska det bli krig måste folket ha en anledning.

Ok, vi vet att USA har varit bankrutt ett tag och med finanskrisen blir stora delar av världen det. Nu kikar vi på nästa pusselbit, nämligen de pågående konflikterna och maktspelen som försegår. Jag har inte stenkoll på vad som händer överallt så jag kommer säkert missa en del men det som händer och har hänt som är av stor relevans är följande:1. Israel och USA påstår att Iran pysslar med atombomber och att landet med presidenten Mahmoud Ahmadinejad i spetsen är ett stort hot för alla oss andra. De sa de om Irak och Saddam men inte fan hittades det några bomber där. Idag vet vi alla att det var bara ett svepskäl för att få tag på oljan, skapa oro och instailitet samt klämma åt Saddam som Bush garanterat kände att han hade en oplockad gås med. Irans president har dock gjort några väldigt smarta drag till skillnad från Saddam som lät rykten spridas. Ahmadinejad har på eget bevåg under två tillfällen åkt till USA för att träffa presidenten för att tala ut om läget men har nekats möjlighet för en träff. Då har han istället vänt sig till CBS 60 minutes (första gången) och Larry King Live (andra gången). Tyvärr insåg inte Ahmadinejad att CBS 60 minutes inte är ett liveprogram och att det klipps rätt friskt i intervjuerna vilket gjorde att den klippta varianten har använts som ännu ett bevis på att Irans president är en ond jävel och måste väck. Kika på denna oklippta variant: http://www.youtube.com/watch?v=onNzrNEFs1E. Intervjun med Larry King under andra besöket är live och därför kan det inte klippas och ett par av svaren Ahmadinejad levererar får till och med King att bli lite fuktig. Bland annat diskuteras kärnvapenfrågan och en sak som Ahmadinejad tar upp angående det är att han har visat för alla inspektörer som kommit allting som finns att visa medan andra länder (USA t.ex.) har utvecklat sina kärnvapen 7-8 gånger om och har inte visat ett skti för någon. Hela intervjun är värd att se men just det jag nämnde finns här: http://www.youtube.com/watch?v=mw5WO0cZEGA.


2. Jag har hört rykten om att Ryssland nyligen blivit skuldfritt tack vare Putins ekonomiska reformer i landet men eftersom jag inte hittar något konkret att länka till låter vi det vara rykten så länge. Vilket fall så har Ryssarna börjat ta till hårdhandskarna när det kommer till naturresurser. Vi vet att de har bråkat en del om gasleverenserna och vad jag förstår vill de ha mer betalt av t.ex. Ukraina och säkert resten av europa. Och eftersom vi är beroende av den gasen är det bara att pröjsa. Dessutom har Ryssland för ett halvår sedan mer eller mindre sagt att Arktis och all olja som finns där tillhör dem vilket har retat upp amrisarna, danskarna, norrmännen och kanadensarna. Länk till artikel här: http://www.dn.se/nyheter/varlden/huggsexa-hotar-om-oljan-i-arktis-1.740947. Ryssland (och Sovjet) har alltid målats upp som ett hot även om de inte alltid varit det och efter Georgienkrisen förstod jag att det fortfarande är så. Jag vet inte om folk är så insatta i vad som hände i Georgien och Sydossetsien så jag drar det lite snabbt: Georgien ville ta över Sydossetsien och trodde att de hade USA bakom sig, åkte in med tanks och sköt hej vilt på civila för att jaga bort och utrota folket, Ryssland jagar ut Georgierna och lämnar sedan Sydossetsierna efter de hjälpt till. Och de blir utmålade som skurkarna. Ok, nu förstår jag att det inte är så svart och vitt men faktum kvarstår att Ryssland gjorde rätt för sig som såg till att inkräktarna drog och sedan drog själva. USA är fortfarnade kvar i Irak.

Men i grund och botten handlar det om att Ryssland fortfarande är en av USAs största konkurrenter och att många inom USA vill klämma till ryssarna en gång för alla.


3. Den andra stora utmanaren är såklart Kina. Vi har bombaderats med nyheter om att Kinas ekonomi blomstrar och det är väldigt många som dragit slutsatsen att kineserna kommer styra världen inom väldigt kort. Nu de senaste veckorna fick vi veta att kinesiska fartyg hånar och jävlas med amerikanska krigsfartyg för att de vill ha väck amerikanerna från deras vatten, vilket är helt förståeligt. Artikel finns här: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2570903.svd.
Det visar på vilken våglängd folket är gentemot amerikanerna.

Kineserna har dessutom många ekonomiska intressen i afrika vilka de börjar känna är hotade nu när USA med Obama i spetsen har börjat snegla på samma kontinent.

Dessutom får vi inte glömma att USA har sin största skuld till just Kina och enligt den här artikeln verkar det som att även kineserna har fattat att USA är bankrutt vilket såklart kommer skapa stora spänningar i deras relationer.


4. De flesta här på jorden har lärt sig att förakta amerikaner och de som leder ligan av förakt lär vara sydamerikanerna. De har hänsynslöst blivit utnyttjade av amerikaner och deras företag sedan way back. Well, nu verkar det som att Bolivias extremt omtyckte president Evo Morales har börjat influera andra sydamerikanska länders ledare att kicka ut utländska företag och se till att folket får ta del av naturtillgångarna som finns. Det tycker såklart inte USA om och de har redan försökt lönnmörda och störta Morales (som vanligt) men har hittills misslyckats. Vilket fall så verkar det som att det är något på G i flera länder i sydamerika och det skulle inte förvåna mig ett dugg om de blandar sig i när det väl brakar loss. Om inte annat så bara för att äntligen ge igen.

5. Det finns en hel del andra saker att räkna med. Kim Jong Ill i Nordkorea är en självklar joker men som jag förstår verkar han och kineserna ha bra relationer. Bombningarna i Indien (som många tror var en amerikansk aktion för att skapa osämja mellan Indien och Pakistan) och de pågående striderna i Pakistan. Israel vs. Palestina som egentligen är en regelrätt utrotning av det palestinska folket där USA står bakom Israel no matter what verkar det som.

Det finns hur många andra mindre konflikter som pågår och igentligen kan vad som helst kan vara startskottet för ett tredje världskrig nu när ekonomin är åt helvete och folk börjar bli hungriga. Första världskriget startades av att Franz Ferdinand blev lönnmördad och om man kollar på faktan så handlar det om en dominoeffekt och att det rådde en massa oroligheter under den tiden. Som nu.

Men det viktigaste vi inte får glömma är att det alltid sitter några och tjänar enorma summor på krig och att de typerna givetvis inte har något emot ännu ett krig. Så väldigt inflytesrika krafter sitter troligtvis och pushar för att det ska braka loss. Dessutom vill säkert USA prova alla nya häftiga vapen som nanotekniken och all annan ny forskning fått fram (allt från uppgraderade närstridsvapen till exo-skelett som gör att man blir mycket starkar och orkar mer).

Jag har säkert glömt flera ton fakta som stödjer mina påståenden och som ytterligare skulle peka på att det luktar krig men det här får räcka till nu. En positiv sak för oss svenskar är att jag tror att vi är rätt säkra för tillfället. Vi förser trots allt väldigt många med vapen och vi är som vanligt neutrala. Det farliga blir om vi väljer någon sida, för vi har tydligen börjat rusta upp igen och som vanligt är det ryssen som är vår fiende. Vi får helt enkelt se hur allt utspelar sig men jag är tämligen säker på att den närmaste framtiden kommer vara väldigt turbulent.

Planer ändras...


Som vi alla vet kan vi människor inte styra allt och planer har en tendens att ändras. Jag har inte den tid som krävs för att skriva mitt krigsinlägg idag så jag bjuder istället på en kort presentation av de tio dimensionerna (som till viss del handlar om tid). Eller ja, om man föreställer sig de tio dimensionerna. Det kan bli lite svårt att greppa men kollar man ett par gånger förstår man på ett ungefär, hehe.

Länk till Imagining the Tenth Dimesnion: http://www.youtube.com/watch?v=4lhfRduhYj0

La RageJag skulle skriva om krig idag men eftersom jag sovit väldigt dåligt och ganska lite orkar jag inte lägga ner den tid som jag känner att jag måste på ett så omfattande inlägg. Därför skojar jag till det och leker att det är helg idag och postar en video och så får jag bita i det sura äpplet imorgon och leka att det är vardag igen. Eget företag for the win ;)

Mitt tips idag är en låt + musikvideo med Keny Arkana som heter La Rage. Hon är fransyska och förbannad som bara fransoserna kan vara. För att vi icke-fransktalande ska förstå vad hon är förbannad över är videon textad. Jag rekommenderar att se den två gånger för man missar själva videon om man läser texten och man missar texten om man kollar på videon, men jag tycker att låten är så pass bra att den förtjänar att spelas minst två gånger.

Videon finns här: http://www.youtube.com/watch?v=z8txhtB2e5M

SjälvförsörjningJag ångrar en del val i mitt liv och en sak jag önskar att jag hade gjort är lumpen. Inte för att krig är roligt utan för allt man lär sig. Man lär sig att ta hand om sig själv i jobbiga situationer och jag har sett hur mycket karaktär polare till mig som gjort lumpen har fått. Jag tror dock att den perioden förr eller senare lämnar minnet hos de som tjänat sin kung och sitt fosterland eftersom man inte har så mycket nytta av kunskaperna när man väl är tillbaka till vårat välorganiserade samhälle. Och det är det som är stenen som klämmer i min sko idag.

Skulle en kris av något slag inträffa (ekonomin kollapsar, världskrig, fågelinfluensa-pandemi) är vi ganska hjälplösa. Inte alla förstås men jag tror nog att det bara är en handfull som faktiskt skulle överleva ett par månader utan el, rinnande vatten och mat i butikerna. Och just nu är det såna tider där det luktar världskrig (skriver om det imorgon), där ekonomin håller på att gå käpprätt åt skogen och folk dör mystiskt av fågelinfluensan runtom i världen. Och vi sitter i världens utkant utan en aning om vad vi skulle ta oss till om affären helt plötsligt får slut på käk.

Visst kanske jag överdriver en del men är det på riktigt så smart att förlita oss så mycket på staten att vi inte ens skaffar oss lite kunskap i hur vi klarar oss utan den? Kunskap är aldrig fel för även om inget katastrofalt skulle hända. Man kanske irrar bort sig i någon skog eller är pank och måste lösa hungerfrågan.

Människor har varit självförsörjande väldigt länge historiskt sett och med dagens teknologi är det lättare än aldrig förr att kunna äta sig mätt, ha tillräckligt med vatten och el och dessutom täcka många andra behov utan att behöva punga ut en mindre förmögenhet varenda gång (idag går väl nästan en hel månadslön till att täcka allt nödvändigt). Det finns både solceller och vindkraftverk för enskilda hushåll och vattensystem som skapar och filtrerar vatten ur luftfuktigheten. Mat har alltid tidigare varit gratis med tanke på att man rent tekniskt bara behöver ett frö för att kunna äta sig mätt. Ja, det blir en del kostnader i början och dessutom för underhåll men jag tror att på ett par år kommer man undan med det snudd på gratis. Förutom att man fortfarande måste betala energiskatt till staten även om man inte utnyttjar deras nät (hände en polares släkting som skaffade sig solceller).

Förutom att man kan bli en högteknologisk bonde får man inte glömma våra skogar här i landet. För de flesta av oss är skogen relativt exotiskt (om vi är inne i den och inte bara ser den från bilfönstret när vi åker mellan två städer) men det finns de som ser det som ett buffébord. Det finns tillräckligt med ätbara rötter, bär, svampar, frön och annat för att förhindra svält och kan man dessutom fiska, göra fällor eller har koll på jakt så lär man nästan få problem med att äta upp allt man kan skaffa sig. Gratis. Man behöver inte ens ge sig ut i urskogen för att hitta gratismat. Även i diken växer det nässlor som är ätabara och väldigt nyttiga. Nyponbuskar är rätt vanligt i Stockholm och bara man beger sig ut i närförorternas små skogsdungar så finns det blåbär och vildhallon. Rådjuren springer på folks tomter och  jag har sett både älg och vildsvin ute i Botkyrka. Just vildsvinstammen har växt till sig som fan den senaste tiden har jag hört, till och med restauranger i stan har börjat med det på sina menyer pga mängderna som finns i närheten.

Visst är det inte helt problemfritt att bli självförsörjande. Det största problemet är väl att de flesta av oss inklusive jag inte har någonstans att odla förutom kanske en balkong eller fönsterbräda. Men vem sa att livet är enkelt? Jag uppmanar alla att i alla fall börja med småsaker som att lära sig att laga mat från grunden och att inte ta allt för givet. Jag tror nämligen att det kommer braka loss förr eller senare för det har ALLTID gjort det tidigare så varför ska det ha upphört nu?

BalansFör att någonting ska må bra behövs det balans. Det gäller det mesta som vi känner till i de flesta storlekar. För att må bra måste vi människor äta rätt mängder av olika komponenter, ha rätt mängd vätska i oss, anstränga vår kropp i rätt utsträckning, aktivera de olika delarna av hjärnan och få rätt mängd sömn. Ibland kan det kännas som att livet är en lång balansakt där allt går ut på att bibehålla de olika nivåerna på ett sånt läge att allting harmoniserar med varandra. Speciellt om man tänker utanför sin kropp och sinne och kikar på sin omgivning. Det krävs en balans i relationer, ekonomi, ansvar och i princip allt annat man kan tänka på.

Just nu känns det som att balansen är rubbad på många sätt som direkt och indirek drabbar alla. Ett exempel är fördelningen av pengar i världen. Jag minns inte exakta siffror men är det inte typ 10% av människorna som äger 90% av rikedomarna? Och att runt hälften av jordens befolkning lever under en dollar om dagen? Är det bara jag eller känns det inte som att det är en stor anledning till varför folk är så dystra på vår planet? Det är ju krig överallt och spänningen verkar gro dagligen.

Jag tror att rätt många struntar i balansen totalt. Både på mikro- och makronivå. Det känns som att de går hand i hand på något sätt. Om man bryr sig om sig själv och försöker upprättahålla de olika balanserna så har man nog lättare att se balansrubbningarna inom alla instanser och storlekar. Så länge vi dricker läsk på daglig basis, spenderar pengar vi inte har på skit vi inte behöver, söker efter hållhakar och maktmedel i våra förhållanden och allmänt tippar skålarna åt ett eller annat håll så kommer världen som den ser ut just nu inte vara så konstig eller felaktig. Det är trosts allt vi människor som påverkar världen mest och är det en obalans på individnivå vore det konstigt om kollektivet var balanserat.

GMO i SverigeJag satt i en bil i åtta timmar igår och är inte direkt på topp idag så jag bjuder på en länk ang. GMO-mat i Sverige. Jag hoppas att ni kikat på Monsanto-filmen jag länkade förra helgen.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=281&a=342456

Life is just a ride..


Jag ska iväg på jobb om ett par timmar och är borta till i morgon kväll. Men eftersom det är helg tänkte jag ändå inte skriva några långa inlägg utan istället rekommendera en rulle i vanlig ordning.

Karln på bilden heter Bill Hicks och han var ståuppkomiker (han dog 1994). Hans stil är minst sagt kontroversiell och det är nog ingen annan komiker som går loss på scen som herr Hicks. Folk säger att han var före sin tid men jag skulle säga att han bara är sig själv på sin tid och att väldigt många inte fattade det. Tror det är en hel del som inte fattar det idag heller.

Filmen finns här: http://www.documentarywire.com/bill-hicks-revelations

Det finns en till film med Bill Hicks på samma sida men jag har inte sett den själv så därför kan jag inte rekommendera den. Däremot kan det vara skoj att se hans sista uppträdande på Letterman som blev censurerat när det begav sig men som Letterman fick för sig att visa för några veckor sedan. Det är uppdelat på tre delar på YouTube och det är del tre som innehåller själva ståuppgrejen. De två klippen innan är Lettermans sida av storyn varför det inte visades när det spelades in och dessutom en intervju med Hicks morsa.

Första filmen finns här: http://www.youtube.com/watch?v=kUbB_D-dYp8

I am so smart. I am so smart. S-M-R-T. I meen S-M-A-R-T.Om Einstein* var född på 80-talet och gick i skolan under min tid hade han nog inte haft det så lätt. Smarta personer som briljerar i klassrummet har nog aldrig haft det lätt men det känns som att det blir värre med tiden. Hela grejen med att smarta personer oftast blir utsatta för mobbing eller i alla fall sporadiska påhopp bottnar nog i avundsjuka hos de som inte är utrustade med samma förmågor som klassens ljus och det är helt naturligt. Idag har det dock gått från att vara naturligt till någonting inprogrammerat.

TV och andra källor lär barn att det är någonting felaktigt med att vilja lära sig och att det istället är tufft att vara stor och stark. Alla har sett high school-filmer där det häftiga gänget som de flesta vill identifiera sig med är ett gäng stolpskott som ser bra ut och ofta dessutom är rika. De spinkiga, glasögonprydda, skjortbärande, vattenkammade nördarna som ständigt blir mobbade är förvisso oftast genier men deras karaktär bidrar automatiskt till att man inte vill identifiera sig med den typen. Läxor utmålas alltid som någonting man inte behöver göra (om man inte är nörd) medan sport är det viktigaste som finns.

Det kanske bara är jag som överreagerar men borde vi inte hylla genier lite mer? Speciellt så barnen fattar att det faktiskt är en bra sak att lära sig saker och att man inte ska skämmas över att räcka upp handen i klassen om man kan svaret? Kanske lyfta fram att i princip allt vi har idag är påkommet och skapat av nördarna och att de tuffa köttbergen som satsade på idrott växer upp och blir försupna bilmekaniker eller rörmockare (grov överdrift, hehe).

Jag vet inte. Det känns som att våra prioriteringar är så snedvridna de kan bli när majoriteten av oss är experter på t.ex. fotbollsresultat men bara en handfull är experter på något som faktiskt betyder något för oss människor. Inte nog med att det råder en brist på kloka skallar, de kloka skallarna vi har kanske är så pass få att de kan förvränga forskningsresultat lite hur de vill för det är ändå inte någon som kan kolla om de stämmer. Kanske som en hämd för att de blev mobbade under sin skolgång för att de var smarta?

(* Jag vet att det finns olika teorier om Einstein var bra i skolan eller inte men eftersom Einstein är definitionen på smart person så fick det bli han)

Medicin och matSom mina 10+ dagliga besökare kanske har märkt nämner jag rätt ofta att vi människor överlag mår ganska dåligt. Och eftersom jag nämnt det i ett par av mina inlägg så är det rätt klart att det är flera faktorer som spelar in för att skapa vårt generella tillstånd. En av de viktigaste komponenterna i ekvationen skulle jag härleda till vilken föda vi får i oss. Alla har ju hört frasen "Man blir vad man äter" inte minst tack vare Anna Skipper på TV3. Säga vad man vill om henne och hennes metoder men jag tror starkt att hon i alla fall rätt i just det påståendet.

Jag avfärdade länge tanken på att mitt matintag skulle han en kraftig påverkan på mig både psykiskt och fysiskt men efter att jag läst mycket om näringslära och implementerat det i min kost inser jag vilken kraft det finns i det vi äter. Egentligen är det ganska uppenbart att det vi äter kommer påverka oss men jag tror att vi har förmågan att övertala oss själva att det ligger helt andra orsaker bakom våra krämpor, besvär och andra fysiska problem.

Om man tittar på saken historiskt så blir det ännu mer uppenbart vad vi faktiskt ska äta och i vilka mängder. Jag menar, innan vi började bruka marken levde vi av det som fanns tillgängligt i naturen. Och uppenbarligen räckte det eftersom människan dog inte ut. Även innan vi hade lärt oss kontrollera elden och tillaga vår mat måste det som vi kunde få tag på täcka våra behov. Jag tror inte sjukdomar tog speciellt många liv på den tiden även om medellivslängden var avsevärt lägre. Jag tror att människan på den tiden dog av det faktum att det på riktigt var djungelns lag där man dels blev uppäten om man inte var försiktig och dels för att livet mestadels bestod av att hitta mat. Men att de förhistoriska människorna skulle haft problem med diareé, magvärk, huvudvärk, eksem och de flesta andra fysiska problem många av oss har idag tror jag inte på. Och om de hade det var det garanterat stressen som skapade det.

Om vi kommer tillbaka till vår tid igen så har de flesta av oss någon eller flera fysiska åkommor som besvärar oss. Det finns de som har riktigt jobbiga problem men de flesta av oss kanske har ont i magen ibland eller huvudvärk. Eftersom det oftast är små saker som gnager så lägger vi inte så stor vikt vid det. Det är trots allt vanligt att ha lite ont hela tiden, alla andra har ju det. Jag tror inte meningen är att vi ska gå omkring och ha ont hela tiden. Om en människa har ont påverkas den personen både fysiskt och psykiskt. Man är knappast på sitt bästa humör om man har magknip.


Den här bilden känner nog alla igen. Matpyramiden (och även kostcirkeln) ska fungera som en måttstock för hur mycket av de olika matkategorierna vi bör äta. Den togs fram 1974 och har används både i skolan och av läkare för att informera oss andra. Frågan är hur tillförlitlig är den? Jag tycker att man alltid ska möta fakta med hälsosam skepsis och det gäller även i det här fallet. Ofta finns det folk som tjänar stora pengar på att göra nånting till en standard hos oss människor och inom matens värld har det hänt otaliga gånger. Ett exempel på det är den så kallade Mjölkpropagandan som gick ut på att få svenskar att dricka mer mjölk och mindre av andra drycker. Efter allt jag läst om mjölk förstår jag att det inte är så bra för oss människor och att t.ex. kalcium (som är ett av huvudargumenten till varför man ska dricka mjölk) från mjölk inte tas upp av kroppen alls lika bra som t.ex. från broccoli som innehåller mer av den varan än mjölk. Det var helt enkelt det gamla vanliga vinstinstresset som låg bakom Mjölkpropagandan (som idag går under namnet Mjölkfrämjandet).
Även det undre skiktet gör mig väldigt suspekt. Jag har tyvärr inte fördjupat mig i sädeslagen men jag vet att snabba kolhydrater bör undvikas och att vi ersatt många av våra andra odlingar med vete för att det är betydligt lättare att odla och ger troligtvis bäst vinst för bonden. Och pengar går alltid före hälsa.

Det lite roliga med människan är att vi alltid försöker lösa våra problem vi skapar genom att uppfinna någonting nytt istället för att fixa ursprungsproblemet. I det här fallet har vi forskat fram en oändlig mängd olika läkemedel som möjliggör för oss att fortsätta med att äta en undermålig kost. Vi kan fortsätta proppa i oss vitt bröd för vem behöver fibrer när man kan gå till apoteket eller köpa en yoghurt som löser det problemet? Vem behöver äta frukt, grönsaker och bär när det finns vitaminpiller? Av någon anledning förlitar sig människan mer på andra människor och våra olika uppfinningar än naturen. Det faktum att de flesta mediciner vi har idag är syntetiska kopior av naturligt förekommande växter kanske inte är något folk vet, men så är det (läs själva om t.ex. penicillin). De mediciner man lägger sin tilltro i är i princip naturen bara att människan har gjort en kopia av naturen och förpackar den på annat vis. Och det är verkligen big business. Jag har inga siffror att visa men med tanke på hur mycket piller vi stoppar i oss idag så är det inte konstigt att läkemedelsföretagen är några av de rikaste företagen i världen. Och det känns lite som att ju mer piller vi äter desto sämre mår vi.

Jag tror att vi alla skulle må väldigt mycket bättre (och till och med eliminera många sjukdomar) om vi började intressera oss mer för vad vi äter. Om vi skulle ta en typisk matkasse idag så innehåller den väldigt mycket suspekta tillsatser, alldeles för mycket snabba kolhydrater och raffinerat socker, transfetter och de få frukterna och grönsakerna är besprutade eller uppväxta (heter det så) i bomull istället för jord för att spara in på utgifterna (det är därför tomaterna inte smakar så mycket längre). Kassen saknar däremot fibrer, långsamma kolhydrater, vitaminer, antioxidanter och bra fetter.

Och jag vet hur tråkigt det verkar med nyttig mat men det beror på vanor. De som känner mig vet att jag inte direkt åt nyttigt förutom och grönsaker var något av det värsta jag visste. Idag är jag vegetarian och äter i princip alla grönsaker och mår nästan lite illa när jag utsätts för mat jag åt förr. Inte kött men just såna sönderprocesserade halvfabrikat och grejer med mycket tillsattser. Jag vet att det är omöjligt att övertala någon till att ändra kostvanor men jag vet att också att om man börjar forska lite i ämnet (jag började läsa en kokbok) så kommer man själv till insikt att väldigt mycket "mat" bör undvikas. Kombinerar man det med att själv laga sin mat så blir varje måltid en njutning (hemlagad mat är alltid godare).

Idag är läsk en vanlig måltidsdryck. Man äter kött dagligen. Kolhydrater (pasta, ris, bröd) är det vi äter oss mätta på. Färska grönsaker och frukter hålls vid ett minimum. Godis och andra sötsaker är dagligt förekommande. Listan fortsätter och blir väldigt lång. Jag läste för ett tag sedan att forskare tror att vår medellivslängd kommer för första gången bli kortare med vår generation. Undrar vad det kan bero på när vi lever i en tid där barn diagnostiseras med åldersdiabetes.

Jag propagerar inte för ett längre liv utan ett bätte liv. Ett liv utan ständiga krämpor och brist på energi. Ett liv där även virussjukdomar undviks med ett starkt immunförsvar. Ett liv som gör att man har väldigt mycket lättare att se positivt på saker. Ett liv utan piller.


IPRED-lagen och våra beskyddare EUIPRED-lagen gick igenom häromdagen och börjar gälla den 1 april (nej, det är inget skämt) 2009. Tillsammans med FRA-lagen betyder det att vi svenska medborgare är mer övervakade än i princip någon annan någonsin har varit. Eller ja, möjligheterna att övervaka oss mer än någonsin finns men vi vet ju inte om vi faktiskt blir det. De använder skäl som att de vill värna om vår säkerhet och Per Gessle står och grinar på TV över alla som snor hans musik. Per Gessle får mer STIM-pengar än någon annan artist i Sverige och han har mage att klaga när de flesta mindre skivbolag och artister inte vill ha IPRED-lagen. Men visst, jag förstår att förändringar i sättet man jobbar på blir jobbigt ju äldre man blir.

Jag vet inte om någon annan reagerade på en detalj om hur det tillkännagavs att lagen hade passerat, nämligen samma dag som när Victoria och Daniel basunerade ut att de skulle gifta sig. Resultaten blev att i alla fall i Metro (som nästan alla läser, gratis är gott) skriva spaltmeter om bröllopsplanerna och bara en liten notis på inrikessidorna om att de klubbat igenom IPRED-lagen. Vad tror ni Svensson reagerade på? Att en lag som knappt nämns har klubbats igenom eller att våra skattepengar ska betala för ett bröllop som står på alla löpsedlar.

Men innan vi kastar in handduken helt för personlig integritet och yttrandefrihet har det dykt upp en hjälte i blå mantel med gula stjärnor. EU menar på att de här lagarna kränker de mänskliga rättigheterna och ska väck (läs artikel här) illa kvickt. Det låter väldigt bra och det är nog ett beslut de flesta av oss helt och hållet håller med om men, och det här är ett stort men, kan det finnas en baktanke med allt det här? Jag har lärt mig att man ska ifrågasätta allt och alltid försöka ta reda på vem som tjänar på de olika besluten som tas. I det här fallet känns det som att EU tjänar väldigt mycket på att tvinga våra elaka ledare att skrota de här kommunistaktiga lagarna vi fört in. Jag menar, som det ser ut nu är vi knappast EU-vänliga. Vi har fortfarande vår egna valuta, vi har en massor av undantagsbestämmelser och vi har en tendens att ställa högre krav på livsmedel och vad som stoppas in i dem än EU. Det känns som att vi är med för att inte behöva vara utanför. Det vill såklart EUs ledning ändra på, får målet är trots allt att göra Europa så homogent som möjligt. Jag tror med andra ord att EU vill agera hjälte för att vi svenskar i ren tacksamhet ska överlämna allt i deras händer och lita på att de kommer beskydda oss. Lite som västvärlden gjorde när USA agerade hjälte i andra världskriget fast i mindre skala.

Tillägg

Jag hittade en artikel ang. den nya ACTA-lagen, eller Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Som jag misstänkte så hade EU (tillsammans med USA) större planer.

Droger: Hur ligger det egentligen till?Jag minns att vi hade olika gästtalare i skolan som kom och berättade om olika saker och aktiviteter man inte bör göra. I lågstadiet hade vi en gubbe som hette Puff-Nisse som demonstrerade varför rökning var dåligt med hjälp av en genomskinlig "lunga". Vi lärde oss att man får en massa svart skit i lungorna och man blir sjuk plus att man luktar illa och att det kostar en massa pengar. I mellanstadiet kom Klotter-Kjelle och förklarade varför man inte ska klottra med hjälp av en film och ett par anektdoter. Filmen lärde oss att man kan bli påkörd av ett tåg och att man kan få böter om man åker fast. I högstadiet har jag för mig att det kom en polis utan ett fräsigt namn och pratade om droger. Förutom att vi fick veta exakt vad varje drog har för effekt, hur de ser ut, vad de kallas och vad de brukar kosta så lärde vi oss att det är extremt farligt att pyssla med droger och att vi ska hålla oss borta från det  för att det är förbjudet.

Puff-Nisse fick i alla fall mig att förstå att cigaretter är idioti med sin konstgjorda lunga. Jag kunde med enkelhet jämföra för- och nackdelar och inse att den enda fördelen är att man ser cool ut. Klotter-Kjelles film och anekdoter lärde mig att så länge man inte är en idiot kommer man inte bli påkörd av ett tåg och att man som sagt får betala böter om man åker fast. Anti-drogpropagandan gjorde mig sugen på att börja knarka.

Alla känner väl till historian om Adam och Eva. Det är en perfekt metafor där äpplet är drogerna. Vi får lära oss att droger kan öppna delar av våra hjärnor och ge oss ny kunskap om saker och ting men det är strikt förbjudet för oss att göra det. Vi får i princip en karta som förklarar vad effekten är, hur det ser ut och vad det ska kosta men det är strikt förbjudet. Det är klart som fan att vi börjar knarka. Och jag tror dessutom att den inbyggda egenskapen att vilja trotsa är så stark att det är orsaken till att vissa blir missbrukare istället för brukare. Att man går in med inställningen att man ska knarka som fan för att visa dem vilket resulterar i att man fastnar i ett beroende. Och det värsta är att jag är övertygad om att det finns folk i högt uppsatta positioner som tjänar storkovan på att folk blir pundare och att anti-drogpropagandan är designad att väcka vår lust att prova.

Lite droghistoria

Innan 20-talet var hampa en vanlig gröda att odla i USA. Hampan användes till att göra kläder, segel och böcker för att nämna några användningsområden. George Washington och Thomas Jefferson odlade hampa och Washington ska ha sagt "Make the most of the hemp seed and sow it everywhere". Dessutom innehåller hampafrön alla essentiella aminosyror och fetter som krävs för att hålla människan vid liv. Med andra ord, det är en väldigt bra planta för oss människor att använda. Så varför blev den olaglig?

Fram till 20-talet var spriten olaglig i USA men eftersom Al Capone och hans gelikar visade att det inte är hållbart att hålla spriten olaglig legaliserades rusdryckerna. Då uppstod ett problem, nämligen att alla poliser som hade haft i uppgift att stävja spritdrickandet helt plötsligt stod sysslolösa. Det i kombination med att New Yorks polischef på den tiden var bror eller kusin (minns inte släktskapet) med en av de största bomullstillverkarna som ville få bort sin mäktigaste konkurrent hampa gjorde att man loggade fram ett förbud på Cannabis. I början spreds propagandafilmer som Refer Madness där man menade på att de som röker marijuana blir våldbenägna galningar som våldtar och dödar allt i sin väg. Idag vet vi att det inte riktigt är så men med hjälp av sådan skräckspridning fick man snabbt folket på sin sida, polisen hade jobb igen och bomullsindustrin blomstrade.

Historian om kokain är också rätt intressant. Cocabladen som innehåller bl.a. kokain har tuggats av sydamerikaner (främst dagens Peruaner) i tusentals år för olika anledningar. Det användes även som smärtstillande vid primitiva operationer. När Spaniorerna kom till sydamerika ignorerades påståendena att löven gör att man blir starkare och mer energisk vilket ledde till att spaniorena hävdade att tuggandet av plantan var djävulens verk. När de väl insåg att plantan faktiskt hade de egenskaperna legaliserades plantan och man började ta skatt. Man började också märka alla positivia egenskaper cocalöven hade för läkemdelsindustrin. Blas Valera (vars far hängde med Pizzaro) har citerats ang. cocabladen: "Coca protects the body from many ailments, and our doctors use it in powdered form to reduce the swelling of wounds, to strengthen broken bones, to expel cold from the body or prevent it from entering, and to cure rotten wounds or sores that are full of maggots. And if it does so much for outward ailments, will not its singular virtue have even greater effect in the entrails of those who eat it?"

Kokainalkaloiden (alltså det som är kokain) isolerades 1855 och kokain började friskt användas i läkemedel för både det ena och det andra. John Styth Pemberton hette mannen som uppfann Coca Cola som fram till 1906 innehöll kokain och såldes på apotek samt soda-shoppar (och fungerade till viss del som substitut för den olagliga alkoholen). Idag används fortfarande cocabladen till tillverkning av Coca Cola och företaget är det enda i hela världen som får handla med bladen.

Hallicugena växter (kaktusar, svampar, frön) och djur (fiskar, grodor, paddor) har använts av medicinmän och shamaner så långt bak som man kan räkna. De har haft stor betydelse för hela folkslag världen över och med rätt guidning har männsikor fått insikter och lärt sig saker under influens av hallicugena droger.

Det jag försöker illustrera här är att droger inte är så ondskefulla som de idag målas upp att vara. Vi människor har av erfarenhet och forskning lärt oss att nyttja deras positiva egenskaper men på senare år har de börjat missbrukas grovt. Och den främsta anledningen tror jag beror på missinformation blandat med dagens anti-drogpropaganda.

Men vem tjänar på att vi blir knarkare?

Jag läste en bok för något år sedan som heter Freakanomics där två statistikintresserade personer har dragit olika slutsatser genom att kika på statistiken. En av grejerna de kollade på i boken var USAs svarta medborgares levnadsstandard, utbildningsnivå och generella hälsa från när det började mätas till idag. Innan de svarta hade samma rättigheter som de vita var standarden jämfört med de vita väldigt dålig. Alla sjukdomar var vanligt förekommande, deras levnadstandard var under all kritik och barnadöden var skyhög. Efter de svarta till slut fick samma rättigheter som de vita började det ske en förbättring på alla fronter tills att nångång runt 70-talet ligga på samma nivå som de vita. Då kom crack. Innan hade det såklart funnits marijuana och kokain. Men som vi alla förhopnningsvis vet är marijuana relativt harmlöst och kokain så pass dyrt att de flesta inte hade råd att missbruka det utan är mer utav en festdrog men nyttjar vid väl valda tillfällen. Men när crack kom hände något. Det första som får mig att hajja till är att de svarta langarna för första gången får en direkt länk till drogen. Innan hade de fått gå via maffian men nu hade de en leverantör som valde att operera med just de svarta i första hand. Dessutom var det billigare som skulle få vilken driftig entrepenör som helst som redan säljer kokain att byta produkt. Efter några år var de svartas levnadsstandard, utbildningnivå och generella hälsa under värdena som hade mätts innan de fick sina fullständiga rättigheter som medborgare. Flera langare har flera år senare intervjuats och de menar på att de i början bara såg det som en produkt som folk verkade vara överförtjusta i men att de efter ett tag märkte att hela deras områden, som tidigare hade varit relativt bra ställen att bo på, hade förfallit och att de flesta var besatta av sitt crack. Så frågan är varför crackdistrubitören valde att vända sig till de svarta.

Oscar Danilo Blandon (som dubbades "The Johnny Appleseed of crack) var en av distrubitörerna och han påstår att det var CIA som gav honom receptet till crack, möjliggjorde att han kunde smuggla in i stort sett hur mycket han ville och att de var de som ville att han skulle vända sig till de svarta. Att sedan se President Richard Nixon med en crackpåse i handen i direktsänd TV och säga något i stil med: "Det här är crack, det kostar si och så mycket och det är olagligt och förbjudet att använda" är åter igen Adam och Eva.

Meningen med inlägget är inte att jag vill sprida propaganda för knark. Jag vill inte att någon provar något de inte vill. Det jag vill är att sprida information om drogerna och information om hur de missbrukas av både oss människor men också av pengahungriga politiker och rent ut sagt ondskefulla typer som använder drogerna som ett vapen.
Den CIA-historian jag drog nu är en av flera hundra suspekta historier som dykt upp. En annan sak som är värd att tänka på är att Afghanistan var en av världens största heroindistubitörer fram till att talibanerna tog över styret. Men efter USA dragit dit för att hitta Bin Laden (heh) och jävlats med talibanerna har Afghanistan helt plötsligt börjat förse resten av världen med mer heroin än någonsin tidigare. Att stora vallmo-plantage har hamnat i amerikanernas ägo kanske har något med det att göra?Droger är big businss för både ljusskygga typer på gatan och regeringar världen över. Och så länge man demoniserar droger kommer folk vilja trotsa förbudet.

En sista grej, varför är droganvändning kriminaliserat? Som det fungerar nu kan en drogberoende person inte söka hjälp för sitt beroende utan att samtidigt erkänna en kriminell handling. En knarkare är likt en alkoholist beroende av en substans till den grad att det styr stora delar av livet. En alkoholist får hjälp medan en knarkare fängslas (ok, det finns hjälp för både alkoholister och knarkare hos Anonyma Alkoholister/Narkomaner men det är ett kristet påhitt som prackar på en värderingar tillsammans med den så kallade hjälpen).


Pengar, kapitalisemen och bristen på spiritualitetJag läste en väldigt intressant bok för några år sedan som heter Papalagi : tal av söderhavshövdingen Tuiavii från Tiavea. Boken skrevs för nästan hundra år sedan och handlar om en man som åker på en studieresa i Europa efter att ha levt hela sitt liv på en ö som varit isolerad från omvärlden. Det är en sann historia och boken är skriven av en annan man som fått innehållet dikterat av mannen från ön.

Den här mannen kommer som sagt från en isolerad ö så deras kultur, vanor och dagliga aktiviteter är minst sagt primitiva. De lever av landet, har enbart kläder som fyller ett syfte och tillber sina egna gudar. De lägger ingen nämnvärd vikt vid materiella saker de inte har direkt användning av och de använder sig inte av pengar.

Boken innehåller mestadels mannens observationer han gjorde under sin resa i Europa på 20-talet och det intressanta är att få uppleva allting ur hans synvinkel. Han blir rätt ställd och förfärad när han märker hur långt ifrån naturen vi kommit med alla våra uppfinningar vi implimenterat i vårt dagliga liv. Allt från kläder som inte tillåter vår hud att andas till att vi bor i betongblock staplade på varandra. Visst, standarden var säkert värre på 20-talet än idag och vi har t.ex. kommit på sätt att få våra kläder att andas. Men en sak som verkligen fastnade hos mig var när han sa något i stil med: "Lita aldrig på den vita mannens ord. Han säger att han tillber en gud men det är inte sanning. Det enda han tillber är pengar".

Han sa det mycket snyggare än så men innehållet är det samma. En primitiv bushman som kom till oss på besök på 20-talet insåg rätt fort att det som konsumerar våra innersta tankar är pengar och girighet. Jag förstår varför han åkte tillbaka och spred ordet för sina polare så de aldrig skulle komma hit och blir spoilerade som vi.

Den nuvarande ideologin

Idag använder vi oss utav kapitalismen i stort sett över hela världen. Grundtanken med fri marknad och att alla kan bli någonting bara de är villiga jobba för det är en god idé. På pappret. Verkligheten ser inte likadan ut i dagens kapitalistiska värld vi lever i. Eftersom det är pengarna som styr betyder det i förlängning att det är de rikaste som styr. Man hör hela tiden om att läkemedelsföretag lobbar (Läs: Mutar) för att just deras läkemedel ska användas istället för andra kurer. Livsmedelstillverkare använder alla knep som finns för att dryga ut vår mat med något billigare kompliment för att kunna spara in en hacka. Politiker godkänner lagar och bestämmelser som gynnar landets ekonomi även om de företag som tjänar på lagen kanske tillverkar gift eller vapen. Med andra ord, hela världen kommer tillslut bli korrupt där återigen den som har mest pengar bestämmer. Och som jag skrev i mitt tidigare inlägg om chefer så brukar de som sitter på rikedomarna vara psykopater som inte bryr sig nämnvärt om att t.ex. Aspartam ger labbråttor hjärncancer. Det är billigare än socker och folk köper det som tokar bara för att det är gott och "nyttigt". Och har man tillräckligt mycket pengar kan man dessutom få undersökningar och rapporter vinklade till sin favör och se till att testdatat blir manipulerat (Läs: cancerråttorna försvinner mystiskt och byts ut mot friska).

Allting man kan tjäna pengar på kommer användas och utnyttjas. Andra värderingar väger inte lika mycket när det är pengar som ser till att man mår bra i ett kapitalistiskt samhälle. Eller mår bra är fel ord, man mår lite bättre.

Ett annat stort problem är räntan. Muslimerna menar på att räntan är ond och de riktigt troende "sysslar" inte med ränta. Alltså, de tar inte banklån och de kräver inte ränta på utlånade pengar. Och som vi alla borde veta så är det räntan som gjorde att dominobrickorna började falla i den så kallade finanskrisen. En kul grej är att när USA lånar pengar från Federal Reserv (USA:s sätt att producera nya pengar till landet) så läggs det på en ränta. Med andra ord är USA skyldig Federal Reserv mer pengar än mängden pengar som finns i USA. Jag var aldrig vass på ekonomi i skolan men det låter som att det är en skuld som inte går att betala tillbaka. I alla fall inte om hela världen pysslar med ränta. Nån dag måste det finns mer ränta än pengar. Eller?

Sen får vi inte glömma alla som inte har samma förutsättningar som alla andra. Är det rätt att stora delar av befolkningen lider dagligen för att de inte föddes på rätt plats hos rätt familj eller att de inte fick samma gåvor som vissa andra?

Resultatet

Med all hets att försöka ackumulera så mycket pengar som möjligt tänker inte folk på så mycket annat. Och de som gör det blir konstant attackerade med reklam, ideal, blinkande lampor och alla andra trick som någonsin kommits på för att vi ska kosumera. Allting har en prislapp och allting är till salu. Vi mår sämre än någonsin, vi äter sjukt mycket piller (som läkemedelsföretagen tjänar storkovan på) och vi förstår inte varför vi mår dåligt. Eller vill vi förstå? Det har sagts otaliga gånger av otaliga personer men vi lyssnar inte. Eller så utmålas de som faktiskt vet någonting som kvacksalvare och lögnare så vi vågar inte ens försöka. Det vi saknar är andlighet och en förståelse för naturen. Och det lustiga är att säger man något sådant är man genast en hippie, terrorist eller galenpanna för alla experter pengar kan köpa säger att det är humbug. Men hur kan det vara humbug när många läkemedel egentligen bara är syntetiska kopior av olika växter som medicinmän och shamaner använt sig av i tusentals år. Hur kan det vara humbug när primitiva kulturer som har en stark spiritualitet verkar vara så jävlar mycket gladare (förutom när vi kommer dit och sabbar såklart).

Det känns som att vi målat in oss i ett hörn. Kapitalismen fungerade i början och har uppenbara fördelar men vi måste börja inse att skiten håller på att braka ihop och att det kanske är dags att anamma en ny ideologi. Jag tror inte vi kan hitta ett perfekt sätt att leva på tillsammans här på jorden men jag tror att vi kan komma på ett sätt som är väldigt mycket bättre.

Finns botemedlet för cancer?Idag är det vilodag så jag bjuder på ännu en film som är värd att se. A World Without Cancer: The Story of Vitamin B17 heter rullen och som titeln avslöjar handlar det om vitamin B17 och vad den har för påstådd effekt på cancer. Förutom att man får lära sig om den något ovanliga vitaminen går de rätt ingående igenom hur och varför cancer uppstår i våra kroppar. Dessutom får man lära känna Hunzakutserna (karl på bilden är en sådan) och får höra en teori om varför de lever mycket längre än många andra och varför de inte får cancer. Och nej, det är inte för att de äter en massa yoghurt.

Filmen finns här: http://www.documentarywire.com/a-world-without-cancer-the-story-of-vitamin-b17

RSS 2.0