I am so smart. I am so smart. S-M-R-T. I meen S-M-A-R-T.Om Einstein* var född på 80-talet och gick i skolan under min tid hade han nog inte haft det så lätt. Smarta personer som briljerar i klassrummet har nog aldrig haft det lätt men det känns som att det blir värre med tiden. Hela grejen med att smarta personer oftast blir utsatta för mobbing eller i alla fall sporadiska påhopp bottnar nog i avundsjuka hos de som inte är utrustade med samma förmågor som klassens ljus och det är helt naturligt. Idag har det dock gått från att vara naturligt till någonting inprogrammerat.

TV och andra källor lär barn att det är någonting felaktigt med att vilja lära sig och att det istället är tufft att vara stor och stark. Alla har sett high school-filmer där det häftiga gänget som de flesta vill identifiera sig med är ett gäng stolpskott som ser bra ut och ofta dessutom är rika. De spinkiga, glasögonprydda, skjortbärande, vattenkammade nördarna som ständigt blir mobbade är förvisso oftast genier men deras karaktär bidrar automatiskt till att man inte vill identifiera sig med den typen. Läxor utmålas alltid som någonting man inte behöver göra (om man inte är nörd) medan sport är det viktigaste som finns.

Det kanske bara är jag som överreagerar men borde vi inte hylla genier lite mer? Speciellt så barnen fattar att det faktiskt är en bra sak att lära sig saker och att man inte ska skämmas över att räcka upp handen i klassen om man kan svaret? Kanske lyfta fram att i princip allt vi har idag är påkommet och skapat av nördarna och att de tuffa köttbergen som satsade på idrott växer upp och blir försupna bilmekaniker eller rörmockare (grov överdrift, hehe).

Jag vet inte. Det känns som att våra prioriteringar är så snedvridna de kan bli när majoriteten av oss är experter på t.ex. fotbollsresultat men bara en handfull är experter på något som faktiskt betyder något för oss människor. Inte nog med att det råder en brist på kloka skallar, de kloka skallarna vi har kanske är så pass få att de kan förvränga forskningsresultat lite hur de vill för det är ändå inte någon som kan kolla om de stämmer. Kanske som en hämd för att de blev mobbade under sin skolgång för att de var smarta?

(* Jag vet att det finns olika teorier om Einstein var bra i skolan eller inte men eftersom Einstein är definitionen på smart person så fick det bli han)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0