Pengar, kapitalisemen och bristen på spiritualitetJag läste en väldigt intressant bok för några år sedan som heter Papalagi : tal av söderhavshövdingen Tuiavii från Tiavea. Boken skrevs för nästan hundra år sedan och handlar om en man som åker på en studieresa i Europa efter att ha levt hela sitt liv på en ö som varit isolerad från omvärlden. Det är en sann historia och boken är skriven av en annan man som fått innehållet dikterat av mannen från ön.

Den här mannen kommer som sagt från en isolerad ö så deras kultur, vanor och dagliga aktiviteter är minst sagt primitiva. De lever av landet, har enbart kläder som fyller ett syfte och tillber sina egna gudar. De lägger ingen nämnvärd vikt vid materiella saker de inte har direkt användning av och de använder sig inte av pengar.

Boken innehåller mestadels mannens observationer han gjorde under sin resa i Europa på 20-talet och det intressanta är att få uppleva allting ur hans synvinkel. Han blir rätt ställd och förfärad när han märker hur långt ifrån naturen vi kommit med alla våra uppfinningar vi implimenterat i vårt dagliga liv. Allt från kläder som inte tillåter vår hud att andas till att vi bor i betongblock staplade på varandra. Visst, standarden var säkert värre på 20-talet än idag och vi har t.ex. kommit på sätt att få våra kläder att andas. Men en sak som verkligen fastnade hos mig var när han sa något i stil med: "Lita aldrig på den vita mannens ord. Han säger att han tillber en gud men det är inte sanning. Det enda han tillber är pengar".

Han sa det mycket snyggare än så men innehållet är det samma. En primitiv bushman som kom till oss på besök på 20-talet insåg rätt fort att det som konsumerar våra innersta tankar är pengar och girighet. Jag förstår varför han åkte tillbaka och spred ordet för sina polare så de aldrig skulle komma hit och blir spoilerade som vi.

Den nuvarande ideologin

Idag använder vi oss utav kapitalismen i stort sett över hela världen. Grundtanken med fri marknad och att alla kan bli någonting bara de är villiga jobba för det är en god idé. På pappret. Verkligheten ser inte likadan ut i dagens kapitalistiska värld vi lever i. Eftersom det är pengarna som styr betyder det i förlängning att det är de rikaste som styr. Man hör hela tiden om att läkemedelsföretag lobbar (Läs: Mutar) för att just deras läkemedel ska användas istället för andra kurer. Livsmedelstillverkare använder alla knep som finns för att dryga ut vår mat med något billigare kompliment för att kunna spara in en hacka. Politiker godkänner lagar och bestämmelser som gynnar landets ekonomi även om de företag som tjänar på lagen kanske tillverkar gift eller vapen. Med andra ord, hela världen kommer tillslut bli korrupt där återigen den som har mest pengar bestämmer. Och som jag skrev i mitt tidigare inlägg om chefer så brukar de som sitter på rikedomarna vara psykopater som inte bryr sig nämnvärt om att t.ex. Aspartam ger labbråttor hjärncancer. Det är billigare än socker och folk köper det som tokar bara för att det är gott och "nyttigt". Och har man tillräckligt mycket pengar kan man dessutom få undersökningar och rapporter vinklade till sin favör och se till att testdatat blir manipulerat (Läs: cancerråttorna försvinner mystiskt och byts ut mot friska).

Allting man kan tjäna pengar på kommer användas och utnyttjas. Andra värderingar väger inte lika mycket när det är pengar som ser till att man mår bra i ett kapitalistiskt samhälle. Eller mår bra är fel ord, man mår lite bättre.

Ett annat stort problem är räntan. Muslimerna menar på att räntan är ond och de riktigt troende "sysslar" inte med ränta. Alltså, de tar inte banklån och de kräver inte ränta på utlånade pengar. Och som vi alla borde veta så är det räntan som gjorde att dominobrickorna började falla i den så kallade finanskrisen. En kul grej är att när USA lånar pengar från Federal Reserv (USA:s sätt att producera nya pengar till landet) så läggs det på en ränta. Med andra ord är USA skyldig Federal Reserv mer pengar än mängden pengar som finns i USA. Jag var aldrig vass på ekonomi i skolan men det låter som att det är en skuld som inte går att betala tillbaka. I alla fall inte om hela världen pysslar med ränta. Nån dag måste det finns mer ränta än pengar. Eller?

Sen får vi inte glömma alla som inte har samma förutsättningar som alla andra. Är det rätt att stora delar av befolkningen lider dagligen för att de inte föddes på rätt plats hos rätt familj eller att de inte fick samma gåvor som vissa andra?

Resultatet

Med all hets att försöka ackumulera så mycket pengar som möjligt tänker inte folk på så mycket annat. Och de som gör det blir konstant attackerade med reklam, ideal, blinkande lampor och alla andra trick som någonsin kommits på för att vi ska kosumera. Allting har en prislapp och allting är till salu. Vi mår sämre än någonsin, vi äter sjukt mycket piller (som läkemedelsföretagen tjänar storkovan på) och vi förstår inte varför vi mår dåligt. Eller vill vi förstå? Det har sagts otaliga gånger av otaliga personer men vi lyssnar inte. Eller så utmålas de som faktiskt vet någonting som kvacksalvare och lögnare så vi vågar inte ens försöka. Det vi saknar är andlighet och en förståelse för naturen. Och det lustiga är att säger man något sådant är man genast en hippie, terrorist eller galenpanna för alla experter pengar kan köpa säger att det är humbug. Men hur kan det vara humbug när många läkemedel egentligen bara är syntetiska kopior av olika växter som medicinmän och shamaner använt sig av i tusentals år. Hur kan det vara humbug när primitiva kulturer som har en stark spiritualitet verkar vara så jävlar mycket gladare (förutom när vi kommer dit och sabbar såklart).

Det känns som att vi målat in oss i ett hörn. Kapitalismen fungerade i början och har uppenbara fördelar men vi måste börja inse att skiten håller på att braka ihop och att det kanske är dags att anamma en ny ideologi. Jag tror inte vi kan hitta ett perfekt sätt att leva på tillsammans här på jorden men jag tror att vi kan komma på ett sätt som är väldigt mycket bättre.

Kommentarer
Postat av: D

"Det vi saknar är andlighet och en förståelse för naturen." Word på det!

2009-03-02 @ 09:46:53
Postat av: Rikard

Boken var troligtvis "Papalagi : tal av söderhavshövdingen Tuiavii från Tiavea". Visst allt vore troligtvis bättre om vi struntade i pengar och alla hjälptes åt med vad som behövdes göra p.g.a solidariet istället för pengar. Men hur ska vi komma till ett sånt läge? Visst man kan göra som Amish-folket och leva som bönder, men det kommer alltid vara en majoritet som inte gör det eftersom vi är invanda i ett mönster. Vi trivs med teknologin och är vana vid att få saker genom bytande av papper som vi bestämt har ett särskilt värde.Du tar ofta upp fel i din blogg och hur de skulle kunna bli bättre och alla bara sa "nej nu gör vi så här istället". Men det kommer ju inte hända så länge vi är relativt nöjda med vad vi har...

2009-03-02 @ 12:24:14
URL: http://rikardsverklighet.blogg.se/
Postat av: T

Yes, det var den boken.Det är det som är problemet. Folk har blivit alldeles för bekväma och förväntar sig att staten ska fixa allt. Det är ett ytterst farligt läge att hamna i. Jag menar, vad händer den dagen staten inte kan fixa fram mat eller vatten. Folk skulle dö som flugor.Grejen är att jag tror inte vi kommer vara nöjda så länge till. Jag tror knappast att gänget som jobbade på Saab är så nöjda. Eller alla andra som fått kängan på senare tid.

2009-03-02 @ 12:58:01
Postat av: Multiball

2009-03-02 @ 08:04:51... Har inte du ett företag att driva ;)? Vilket fall har jag ett jobb att sköta. Intressanta tankar som jag sympatiserar med till stor del. Jag kommer inte att sluta läsa men kommentarstakten kommer att trappas ner från mig sida.Keep it up!

2009-03-02 @ 13:00:09
Postat av: T

Multiball: Min morgonrutin består av att vakna, äta frukost, skriva blogg och gå med hunden till dagis. När jag väl kommer hem börjar det bolma ur skorstenarna :)Jag förväntar mig fortfarande kommentarer när du inte sympatiserar :)

2009-03-02 @ 16:30:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0