WW3?Jag har lovat ett par gånger om att skriva om det troligtvis kommande stora kriget så nu kommer mina teorier blandat med fakta och ja...ni vet.

Vi börjar med det uppenbara, USA är bankrutt. Landet har varit det ganska länge och enligt mig syntes det på riktigt första gången när Katrina hälsade på och demolerade New Orleans m.m. Det hände augusti 2005 och än idag är stan inte fixad. Kan det bero på något annat än brist på finanser? Man kan spekulera varför USA är fattigt och det finns säkert tusen olika anledningar men jag tror knappast Irak-kriget har skapat plus på kontot.

Något vi också vet är att det råder en finanskris i världen och även om vi inte fått smaka på den riktigt än så kommer den komma. Bara i förra veckan fick jag veta att två av mina vänner fått sparken och andra rapporterar om väldigt mycket mindre ordrar på ingång. Det är bara en tidsfråga egentligen tills de verkliga effekterna börjar märkas. Bob Marley sa det rätt bra när han sjöng  "A hungry man is an angry man", för ska det bli krig måste folket ha en anledning.

Ok, vi vet att USA har varit bankrutt ett tag och med finanskrisen blir stora delar av världen det. Nu kikar vi på nästa pusselbit, nämligen de pågående konflikterna och maktspelen som försegår. Jag har inte stenkoll på vad som händer överallt så jag kommer säkert missa en del men det som händer och har hänt som är av stor relevans är följande:1. Israel och USA påstår att Iran pysslar med atombomber och att landet med presidenten Mahmoud Ahmadinejad i spetsen är ett stort hot för alla oss andra. De sa de om Irak och Saddam men inte fan hittades det några bomber där. Idag vet vi alla att det var bara ett svepskäl för att få tag på oljan, skapa oro och instailitet samt klämma åt Saddam som Bush garanterat kände att han hade en oplockad gås med. Irans president har dock gjort några väldigt smarta drag till skillnad från Saddam som lät rykten spridas. Ahmadinejad har på eget bevåg under två tillfällen åkt till USA för att träffa presidenten för att tala ut om läget men har nekats möjlighet för en träff. Då har han istället vänt sig till CBS 60 minutes (första gången) och Larry King Live (andra gången). Tyvärr insåg inte Ahmadinejad att CBS 60 minutes inte är ett liveprogram och att det klipps rätt friskt i intervjuerna vilket gjorde att den klippta varianten har använts som ännu ett bevis på att Irans president är en ond jävel och måste väck. Kika på denna oklippta variant: http://www.youtube.com/watch?v=onNzrNEFs1E. Intervjun med Larry King under andra besöket är live och därför kan det inte klippas och ett par av svaren Ahmadinejad levererar får till och med King att bli lite fuktig. Bland annat diskuteras kärnvapenfrågan och en sak som Ahmadinejad tar upp angående det är att han har visat för alla inspektörer som kommit allting som finns att visa medan andra länder (USA t.ex.) har utvecklat sina kärnvapen 7-8 gånger om och har inte visat ett skti för någon. Hela intervjun är värd att se men just det jag nämnde finns här: http://www.youtube.com/watch?v=mw5WO0cZEGA.


2. Jag har hört rykten om att Ryssland nyligen blivit skuldfritt tack vare Putins ekonomiska reformer i landet men eftersom jag inte hittar något konkret att länka till låter vi det vara rykten så länge. Vilket fall så har Ryssarna börjat ta till hårdhandskarna när det kommer till naturresurser. Vi vet att de har bråkat en del om gasleverenserna och vad jag förstår vill de ha mer betalt av t.ex. Ukraina och säkert resten av europa. Och eftersom vi är beroende av den gasen är det bara att pröjsa. Dessutom har Ryssland för ett halvår sedan mer eller mindre sagt att Arktis och all olja som finns där tillhör dem vilket har retat upp amrisarna, danskarna, norrmännen och kanadensarna. Länk till artikel här: http://www.dn.se/nyheter/varlden/huggsexa-hotar-om-oljan-i-arktis-1.740947. Ryssland (och Sovjet) har alltid målats upp som ett hot även om de inte alltid varit det och efter Georgienkrisen förstod jag att det fortfarande är så. Jag vet inte om folk är så insatta i vad som hände i Georgien och Sydossetsien så jag drar det lite snabbt: Georgien ville ta över Sydossetsien och trodde att de hade USA bakom sig, åkte in med tanks och sköt hej vilt på civila för att jaga bort och utrota folket, Ryssland jagar ut Georgierna och lämnar sedan Sydossetsierna efter de hjälpt till. Och de blir utmålade som skurkarna. Ok, nu förstår jag att det inte är så svart och vitt men faktum kvarstår att Ryssland gjorde rätt för sig som såg till att inkräktarna drog och sedan drog själva. USA är fortfarnade kvar i Irak.

Men i grund och botten handlar det om att Ryssland fortfarande är en av USAs största konkurrenter och att många inom USA vill klämma till ryssarna en gång för alla.


3. Den andra stora utmanaren är såklart Kina. Vi har bombaderats med nyheter om att Kinas ekonomi blomstrar och det är väldigt många som dragit slutsatsen att kineserna kommer styra världen inom väldigt kort. Nu de senaste veckorna fick vi veta att kinesiska fartyg hånar och jävlas med amerikanska krigsfartyg för att de vill ha väck amerikanerna från deras vatten, vilket är helt förståeligt. Artikel finns här: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2570903.svd.
Det visar på vilken våglängd folket är gentemot amerikanerna.

Kineserna har dessutom många ekonomiska intressen i afrika vilka de börjar känna är hotade nu när USA med Obama i spetsen har börjat snegla på samma kontinent.

Dessutom får vi inte glömma att USA har sin största skuld till just Kina och enligt den här artikeln verkar det som att även kineserna har fattat att USA är bankrutt vilket såklart kommer skapa stora spänningar i deras relationer.


4. De flesta här på jorden har lärt sig att förakta amerikaner och de som leder ligan av förakt lär vara sydamerikanerna. De har hänsynslöst blivit utnyttjade av amerikaner och deras företag sedan way back. Well, nu verkar det som att Bolivias extremt omtyckte president Evo Morales har börjat influera andra sydamerikanska länders ledare att kicka ut utländska företag och se till att folket får ta del av naturtillgångarna som finns. Det tycker såklart inte USA om och de har redan försökt lönnmörda och störta Morales (som vanligt) men har hittills misslyckats. Vilket fall så verkar det som att det är något på G i flera länder i sydamerika och det skulle inte förvåna mig ett dugg om de blandar sig i när det väl brakar loss. Om inte annat så bara för att äntligen ge igen.

5. Det finns en hel del andra saker att räkna med. Kim Jong Ill i Nordkorea är en självklar joker men som jag förstår verkar han och kineserna ha bra relationer. Bombningarna i Indien (som många tror var en amerikansk aktion för att skapa osämja mellan Indien och Pakistan) och de pågående striderna i Pakistan. Israel vs. Palestina som egentligen är en regelrätt utrotning av det palestinska folket där USA står bakom Israel no matter what verkar det som.

Det finns hur många andra mindre konflikter som pågår och igentligen kan vad som helst kan vara startskottet för ett tredje världskrig nu när ekonomin är åt helvete och folk börjar bli hungriga. Första världskriget startades av att Franz Ferdinand blev lönnmördad och om man kollar på faktan så handlar det om en dominoeffekt och att det rådde en massa oroligheter under den tiden. Som nu.

Men det viktigaste vi inte får glömma är att det alltid sitter några och tjänar enorma summor på krig och att de typerna givetvis inte har något emot ännu ett krig. Så väldigt inflytesrika krafter sitter troligtvis och pushar för att det ska braka loss. Dessutom vill säkert USA prova alla nya häftiga vapen som nanotekniken och all annan ny forskning fått fram (allt från uppgraderade närstridsvapen till exo-skelett som gör att man blir mycket starkar och orkar mer).

Jag har säkert glömt flera ton fakta som stödjer mina påståenden och som ytterligare skulle peka på att det luktar krig men det här får räcka till nu. En positiv sak för oss svenskar är att jag tror att vi är rätt säkra för tillfället. Vi förser trots allt väldigt många med vapen och vi är som vanligt neutrala. Det farliga blir om vi väljer någon sida, för vi har tydligen börjat rusta upp igen och som vanligt är det ryssen som är vår fiende. Vi får helt enkelt se hur allt utspelar sig men jag är tämligen säker på att den närmaste framtiden kommer vara väldigt turbulent.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0