KontrollVi människor har många behov. Kikar man på Maslows pyramid för behovshierarki märker man att kontrollbehovet dyker upp redan på den andra etappen nereifrån. Alltså, när man väl har mat, vatten, sömn och de andra basbehoven i schack dyker det upp nya behov vilket är helt naturligt. Det som inte finns med i pyramidens andra etapp (eller någon etapp överhuvudtaget) är människans inbyggda kontrollbehov. Och det börjar som sagt kicka in i den andra etappen, där behoven består av kroppslig säkerhet, säkrad inkomst, säkrade tillgångar, säkrad familj m.m. Med andra ord, människan vill ha kontroll över de olika sakerna i sitt liv som en säkerhet.

Kontroll är en sund känsla att sträva efter men det blir väldigt lätt fel, som med det mesta som vi människor ger oss in på. Det verkar som att många människor har ett stort behov av att få allting runt omkring dem själva i den ordning de finner lämpligast. Vi har alla stött på det och vi har alla varit den som försöker kontrollera. Jag ser t.ex. hundägare dagligen som skriker och blir frustrerade för att deras hund inte gör exakt som de vill. Jag ser kärlekspar där ena parten uppenbarligen kontrollerar alla aspekter av förhållandet och till och med sin partners liv. Jag ser bilister som blir helt tokiga när de måste stanna för att någon ska gå över ett övergångsställe. Kontrollbehovet gone bad är en negativ sak för alla inblandade och oftast märker man inte av att det är en negativ sak förrän det är för sent. Det kan handla om att hunden springer iväg en dag när den ser sin chans, att partnern får nog av att inte kunna leva sitt eget liv eller att bilisten utvecklar magsår på grund av all självförvållad irritation.

För mig betyder kontroll att förstå hur saker, djur och människor beter sig. När man väl lär sig olika beteendemönster och får en djupare förståelse i varför människor, djur och saker gör som de gör får man kontroll på riktigt. Då behöver man inte använda sig av våld/kraft/makt för att ändra en situation man känner behöver ändring utan då kan man utforska andra metoder som ger mycket bättre resultat. Dessutom lär man sig att de flesta situationerna inte går att ändra på utan att det får en negativ effekt. Man inser att kontroll egentligen handlar om hur man kontrollerar sig själv i de olika miljöerna man hamnar i för i grund och botten är det egentligen det enda vi kan kontrollera till 100%. Bara vi vill. Bara vi slutar försöka att kontrollera allt annat runt omkring oss.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0