Generation television
Det är en vanligt uppfattning att vi har aldrig varit så smarta och upplysta som vi är nu. Jag tror inte riktigt att det stämmer. Som exempel kan vi ta astronomi. Maya-indianerna hade en kalender som var mer precis än den vi använder idag och de kunde förutspå månarnas, stjärnornas och planeternas rörelsemönster ända till dagens datum och även framåt. Romarna döpte flertalet av våra planeter och använde sig av mycket information de kunde utröna genom att studera de olika himlakropparna. I boken "The art of war" skriven av Sun Tzu 350 f. kr. står följande om när man ska attackera med eld: "The proper season is when the weather is very dry; the special days are those when the moon is in the constellations of the Sieve, the Wall, the Wing or the Cross-bar; for these four are all days of rising wind". Uppenbarligen har folk tidigare tyckt att det är viktigt att hålla koll på stjärnor och himlakroppar. Jag såg en dokumentär igår om urtidsmänniskan (alltså samlare och jägare) där en forskare har hittat en grotta full med tecknade djur. Efter att hon med hjälp av värsta superdatorn rekonstruerat hur stjärnorna var placerade på den tiden kunde hon jämföra de med djurmotiven och kom fram till att det var en urtida stjärnkarta. Såklart var hela forskarvärlden emot henne och menade på att människan inte var så smart då och att det bara var en slump. Hon menade på att eftersom vi trott i alla år att människan på den tiden var korkad och att den här nya insikten om att de faktiskt var rätt klipska skulle skaka om hela forskarvärlden och ifrågasätta allt vi trodde vi visste om urtidsmänniskan. Tyvärr kan jag inte hitta några bilder på målningarna, men även om det nu inte skulle vara en stjärnkarta (vilket det helt uppenbarligen var. Vi snackar om en hel grottvägg med djur som precis passade in på stjärnhimlen) så var teckningarna på väggen mycket mer utvecklade än de streckgubbar vi är vana vid att se från den tiden. Bara det är ett tecken på att de var ganska smarta som kunde rita sådär.
Visst har vi mycket kunskap tillgänglig för den som vill och orkar leta men när det väl kommer till kritan är vi mer intresserade av att underhålla oss på olika sätt. Nu förväntar jag mig inte att det bara knallade runt genier förr och att alla besatt kunskaper om t.ex. stjärnhimlen men till skillnad från nu när vi förkastar sådan vetenskap insåg folket att det var av stor vikt att förstå sig på det. Idag är det mycket viktigare att besitta kunskap om mode, sport och andra saker ur kategorin nöje. Missförstå mig inte nu, jag tycker det är viktigt att vi får lite underhållning då och då men det finns gränser. Och den gränsen passerade vi med stormsteg när TV:n kom in i vårt liv och blev en del av vardagen. Om vi vänder oss om idag ser vi inte ens gränsen och frågan är om vi kommer hitta tillbaka.
Förr kanske man gick på teater, gladiatorspel eller konsert när man hade råd. Jag tror de var väldigt få som fick en daglig dos av underhållning. Ända fram till TV:n kom gick man på bio lite då och då för att få sig ett skratt eller för att svepas med i en spännande serie intriger. Idag jobbar man oftast med någonting som knappast gör att man utvecklas som människa för att sen komma hem och sätta på TV:n och låter den underhålla oss till sömns. Nu säger jag inte att man inte kan lära sig saker från TV:n men det känns inte rätt att dumburken har blivit vår klassföreståndare. Det är ju oftast någon annans tankar och värderingar som förmedlas och kritiskt tänkande är något ett fåtal besitter. Vi firar till och med Halloween i Sverige idag, en amerikansk högtid som för tio år sedan aldrig hade skett här. Är inte det ett typexempel på att vi påverkas rätt kraftigt av vad TV förmedlar. Jag bara väntar på att vi ska börja fira Thanksgiving också.
Öris - Lögnen
Den eviga cirkeln håller kreti och pleti fångna/ Vakna, jobba, hem och äta, titta TV, somna/
Vakna, jobba, hem och äta, blicka ner i marken/ Vakna, jobba, hem och äta, missa hela riden/
Jag tror på fullaste allvar att TV:n har fördummat oss i generationer i kombination med att vi jobbar stora delar av vår vakna tid. Vi har inte tid att bry oss om hur månen påverkar oss (tänk tidvatten och att vår kropp består till mesta del av just vatten) eller att överhuvudtaget utveckla oss som människor. Vi orkar inte bry oss om vad vi stoppar i oss eller att lära oss någonting nytt. Så länge TV:n finns kan vi sitta framför skärmens ljussken och övertala oss själva om att allting är bra. Vi är trygga framför TV:n eftersom vi har växt upp med den. Många har till och med blivit uppfostrade av den.
En annan aspekt på det hela är en annan teori jag grunnat på ett par år men till skillnad från bananteorin har jag inget namn på den. Jag tror att TV:n i kombination med datorn och mobiltelefonen är ett substitut från mänsklig kontakt i olika form. Fråga dig själv vilken pryl du använder mest så kommer med störst sannlikhet någon av de tre vara svaret. För de flesta kommer det bli en topp tre-lista där alla tre finns representerade. Och jag tror att ju mer vi isolerar oss från varandra ju mer kommer vi använda oss av de här substituten. Vi kan ju projicera människor i vårat vardagsrum med hjälp av TV:n, varför då behöva umgås på riktigt? Vi kan kommunicera med folk via datorn och mobiltelefonen, varför då behöva umgås med folk på riktigt? Well, som med allt artificiellt som ersätter äkta vara uppnår man aldrig samma standard. Det är troligtvis också en av anledningarna till att vi mår så dåligt, att vi ersätter mänsklig kontakt med ett artificiellt dito.
Stäng av TV:n innan TV:n stänger av dig.
Intressanta tankar. Har själv också tänkt i de banorna om att tekniken ersätter mänsklig kontakt. Ju mer vi byter ut mänsklig kontakt mot teknik desto svårare får vi att umgås med människor i verkligheten. Blyghet och sociala störningar som vi inte hade innan för att det är så mycket lättare på nätet.
Sen har du säkert rätt i att vi inte skulle fira Halloween här för 10 år sen. Men det är ju åtminstone ett sätt att träffa folk. Jag tror att ju mer man blir fast i ensamheten med tekniken ju mer längtar man efter att bryta den (såvida man inte redan gett upp). Ett tillfälle att festa oavsett vad det är för anledning är alltid trevligt.
Men det känns som att vi i Sverige har tillräckligt med egna högtider att fira. Och dessutom är vi experter på att uppfinna anledningar till varför vi kan hälla i oss lite sprit utan att behöva anamma högtider vi lärt oss från TV.